Учените са установили, че отрицателните ефекти на храните с високо съдържание на мазнини могат да бъдат спрени с добавяне на рибено масло към храната. Рибеното масло в последно време се спряга като решение на редица здравословни проблеми. Твърди се, че предотвратява сърдечни пристъпи или удари, помага за намаляване на теглото, намалява акнето, отстраняване на бръчките и регулира на хормоните в организма. Много от тези твърдения не са потвърдени от научни изследвания. Едно обаче е сигурно: има все повече доказателства за влиянието на рибеното масло върху различни метаболитни пътища.

Има три типа полиненаситени мастни киселини Омега-3 с различни дължини. По-късата е алфа-линоленовата киселина (ALA), която се съдържа и в растителните масла, докато по-дългите вериги включват ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), съдържащи се главно в рибеното масло. Изследванията сочат, че ЕРА и DHA имат противовъзпалителен ефект, могат да намалят телесното тегло и да подобрят инсулиновата резистентност.

При мишките, хранени с мазни храни, се наблюдавали редица отрицателни последици за здравето, за разлика от мишките, които били хранени със същите мазни храни, но с добавяне на рибено масло – сочат резултатите от изследването на учени от Университета на Сао Пауло.

Източник: HealthiestBlog