Вече и децата знаят, че коронавирусът се предава от човек на човек по въздушно-капков път, с други думи с пръски слюнка при кашляне и кихане. При това капките, „заредени“ с вирусни частици, полепват по различни повърхности и остават там с часове, дори с дни. И пипайки ги пътят им от ръцете до лицето и лигавиците на носа и на устата е кратък - те проникват в организма.

Така че старателното и редовно почистване на дома е част от предпазните мерки.

Разликата между почистване и дезинфекция

Почистването премахва замърсяването, докато с дезинфекцията целим да убием патогените. Затова са нужни дезинфектанти.

„Коронавирусът се задържа във въздуха твърде кратко. Върху гладките повърхности, като стъкло, остава около 4-5 часа. Най-много се задържа по металните елементи – дръжки, парапети, входните врати са най-опасни” , обясни проф. Емил Воденичаров, ръководител на Катедра по хигиена към Медицинския университет в София.

Затова дръжките на вратите и други метални повърхности, които пипаме често, е добре да се измиват със спирт.
Върху тях вирусът остава до 8 часа и повече и е добре да ги забърсваме с разтвор на спирт. За да има дезинфектиращ ефект, концентрацията на спирт в него трябва да е над 60%.
Може да се използва какъвто спирт имате под ръка – спирт за горене, дори и течност за чистачки, която е с високо алкохолно съдържание.
Почистването на пода може да е с вода и белина в съотношение 9 към 1, съветва проф. Воденичаров.

Обувките остават пред врата, за да не внасяме отвън зараза. Вкъщи стоим по пантофи, а дрехите, с които сме били навън, също преобличаме с домашни.

Колко дълго живее коранавирусът