Няма кой да отмени жената в готвенето и чистенето на дома през тези девет месеца, докато носи бебето в утробата. Добре е, ако в къщата има съдомиялна машина и робот прахосмукачка.

И ако не ... бременната може да се възползва от съветите на кинезитерапевт.

Изсушаване на косата

Опитайте се да правите това, докато седите и не вдигайте ръцете си на високо.

Наклонете леко главата си към рамото и свийте лактите повече. Тази позиция ще предпази долната част на гърба от претоварване, а диафрагмата (това е дихателният мускул, издигащ се като купол, който отделя коремната кухина от белите дробове) не пада надолу, като по този начин не намалява притока на кислород към тялото.

Готвене и чистене в изправено положение

Рязане, месене, пържене и почистване на къщата – всички тези дейности изискват активното участие на цялото тяло. За да не претоварвате долната част на гърба и то за дълго време и да избегнете застоя на кръв в ръцете и краката, правете почивка от време на време и се отпускайте. По-добре е да правите това в легнало положение, като повдигнете краката си и отпуснете долната част на гърба.

Снимка: Getty Images

Ако е невъзможно да си полегнете, направете следното упражнение. Изправете раменете си, дишайте дълбоко, изпънете опашната кост надолу, напрягайки седалището и бедрата. Направете няколко движения с таза. Това упражнение ще ви помогне да се справите с умората в долната част на гърба.

Освен това можете да подставите единия крак на ниско столче. Тази проста техника ще ви помогне да преразпределите тежестта и да облекчите натоварването на мускулите на гърба.

Клякаме до фурната

Ако печката ви е разположена ниско и трябва да се наведете до фурната, първо поставете краката си на ширината на раменете, сгънете колене и клекнете до желаното ниво. После, като държите края на вратичката, изправете коленете си.

Най-важното е, да не се навеждате и да не натоварвате гърба си.

Щадете гърба

Почиствайки апартамента, понякога трябва да вдигате тежко и да извършвате едновременно въртеливи движения. Вземете предмета, натиснете го към себе си и преместете краката си в правилната посока. Тази техника ще поддържа долната част на гърба ви стабилна.

Мона Василева / Новите родители