Изследователи от Университета в Съсекс, Великобритания, дадоха ясно да се разбере след сериозно проучване (сред 800 души) какво ще се случи, ако през януари например не употребяваме алкохол.

Всичко протекло така: през януари доброволци се отказали от алкохола, а след това през останалите 11 месеца в годината учените регистрирали тяхното самочувствие, тегло и хранителни навици. Експериментът показал, че месец без алкохол води до различни положителни промени у хората. „Това способства повишаването на общия тонус на организма, подобрява състоянието на кожата, както и води към бъдещо ограничаване на употребата на спиртни напитки“, твърдят авторите.

Според тях, след „сухият месец“ у употребяващите по принцип алкохол са отчетени занижени нива на количеството приемане на спиртни напитки седмично, обемът им за ден, както и случаите, при които употребата води до силно опиянение. Освен това, голяма част от участниците (88%) се отказват от по-голяма употреба на алкохол, защото виждат, че така спестяват пари, както и да преосмислят личното си отношение към алкохола (което се случило при 82% от участниците).

Освен това месечният отказ от алкохол подобрил функциите за самоконтрол, при това – ефективно, в 80% от случаите. С това били свързани и положителни промени в съня, концентрацията на вниманието и теглото на хората.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова / Новите родители