Когато сме тъжни, уплашени, тревожни, имаме нужда от подкрепата на близките си хора. Често обаче прекалено агресивните фрази или насърчителни реплики по-скоро ни дразнят, уязвяват допълнително, отколкото ни помагат.

1. Знам как се чувстваш.

Никога не можете да знаете как се чувства човекът отсреща. Дори да сте били в същата ситуация като него, хората преживяват събитията по различен начин. Никой никога не може да се чувства по абсолютно същия начин както другия.

2. Нали ти казах!

Когато сте предупредили приятел за опасност или евентуална неблагоприятна развръзка от ситуация и накрая се окажете прави, не поклащайте назидателно глава с думите: „казах ти!“ това звучи по-скоро като задоволство, че сте излезли прави, отколкото като утеха.

3. Ти си силен човек, ще се справиш!

Понякога човек не иска да бъде силен, а просто утешен, успокоен, че някой искрено му съчувства за това, което му се е случило. Според психолозите тази фраза е абсолютно безсмислена и дори засилва усещането за безпомощност.

4. Има хора с много по-големи проблеми.

Естествено, че винаги има някой, който е по-зле от нас. Хората, които гладуват или които живеят във война, или които се борят с нелечими болести. Всички тези житейски трагедии са част от света и са нечия съдба. Но не подценявайте проблемите на обикновените хора. Това е обидно и нараняващо. Освен това изобщо не помага.

5. Добре, че скъса с него/нея. Никога не съм го/я харесвал/а.

Това говори доста за вашия приятел или приятелка. Интересно защо не ви го е казвал или казвала досега? Как да се доверите следващия път, когато го/я запознавате с половинката си?

6. Ако бях на твое място, щях…

Да, ама не сте! И всъщност няма как да знаете дали наистина бихте постъпили така, както казвате, ако бяхте на мястото на човека, на когото го казвате. Този коментар по-скоро цели да изтъкне някакви ваши собствени качества или позиции по даден въпрос, отколкото да предостави реална подкрепа.

7. Не е задължително да ме слушаш, но все пак ще ти кажа.

Това звучи доста авторитарно и обикновено подобна реплика има за цел да повлияе на човека отсреща. Не е хубаво да си налагате мнението и да прекрачвате граници.

8. Всичко, което се случва, си има причина.

Подобна фраза само оставя неприятното усещане у човек, че дори най-ужасното нещо, което се случва, си има някаква причина. Понякога нещата просто се случват и трябва да се научим да живеем с тях. Не е задължително да изплащаме нечии грехове или да страдаме от чувство на вина. Понякога животът е просто несправедлив и не ни остава нищо друго, освен да го приемем.

Подкрепата на близък във важен момент е нещо безценно. Търсете я само от искрени и добри хора.

Цветелина Велчева