Пандемията от COVID-19 преобърна живота на милиони хора по света. Въпреки тежката година обаче, прекарана до голяма степен под знака на тежки противоепидемични мерки, отчитаме ръст, макар и малък, в националния индекс на щастието.  Това сочат данните от Третия национален индекс на щастието – изследване, направено по поръчка на сп. „Мениджър“ и представено днес по време на специално събитие в Event Space Sofia.

Обобщеният Индекс на щастието за България към момента на изследването е 57.0 т. от максимално възможните 100 т. (полюсът на пълното щастие). Този резултат е малко по-висок от регистрирания в началото на 2020 г. (56.6 т.), но разликата не е статистически значима, коментира социологът Живко  Георгиев, ръководител на проучването.

Относително неизменно е разпределението на индивидуалните стойности на Индекса:

- 6% от изследваните имат резултат между 77-100 т. и съгласно методологията на това проучване можем да идентифицираме като напълно щастливи

- 22% са с 66-76 т. - щастливи

- 46% са с резултат между 50-65 т. - почти щастливи

- 26% с под 50 т. са в една или друга степен нещастни

Регистрираме индикативен спад на нещастните през 2021 г. с 3% спрямо 2020 г.

Има усещане за надежда, допълва г-н Георгиев. Сезонът и изборите определено са фактор, категоричен е той. Същевременно изглежда, че хората смятат, че пандемията върви към своя край. 

Как точно обаче се отрази кризата с COVID-19 върху нашия живот?

На въпроса "Как се е променило качеството на живот от януари 2020-та до май 2021-ва?", 40,2 процента казват, че качеството на живот им се е сринало. Едва 9,3 процента заявяват, че сега е по-добре. За останалите 50,5 процента няма никаква промяна.

Същевременно - дори и доходите да са паднали, разходите са намалели. Отчита се и подобрение в околната среда.

Струва си да се отбележи също така, че колкото по-възрастни са хората, толкова по-нисък е индексът на щастието. Но това не е специфично за България, подобни тенденции се наблюдават по целия свят.

"Моите очаквания бяха, че ще има по-сериозен срив, а такъв няма - заяви още г-н Георгиев по време на представянето на резултатите. - Ще има нормализация много по-бързо, отколкото очаквахме".

"В българина има здрава виталност. Той е станал експерт в оцеляването в трудни ситуации", допълни той.

Изглежда светлина в тунела все пак има и COVID-19 не се е отразил толкова сериозно върху нашето усещане за щастие, колкото вероятно повечето от нас са предполагали.

Малко история

През 2018 г. по инициатива на сп. Мениджър в България бе реализирано национално представително проучване, чиято изследователска цел бе да конструира по стандартизирана и пробирана в цял свят методика Индекс на щастието.

В началото на 2020 г. това изследване бе повторено, а в тази статия представяме основните резултати от третата вълна на изследването, реализирана през месец май тази година.

Каузата, с която бе ангажирана тази инициатива е да стимулира търсенето на българското измерение на едно глобално интелектуално движение, увлякло учени, политици, граждански активисти, корпоративни и местни общности, дори цели правителства да търсят алтернативни парадигми на обществено-икономическо развитие, които поставят във фокуса си човека, качеството на живота, благополучието и в крайна сметка неговото щастие като цел на общественото развитие и интегрален измерител на прогреса.

Събитието се осъществява с подкрепата на: TELUS International ; BAT

Официален кафе партньор: Costa

Комуникационен партньор: INTERIMAGE

Медийни партньори на инициативата саbTVdir.bgНПО ПорталBloomberg TV Bulgaria Dnes.bg