Екип от специалисти от Калифорнийския университет - Сан Диего стартира първото рандомизирано двойно-сляпо проучване (с контролен елемент – плацебо), което има за цел да провери дали канабисът е ефективен метод за лечение на мигрена. В момента в него са се записали около 20 души, като екипът се надява да набере общо 90.

Проучването ще разпредели хората на произволен принцип на четири групи. Една от тях ще получи THC – основната психоактивна съставка на канабиса, а друга – CBD (друг канабиноид, който няма психоактивен ефект). На трета група ще бъде дадена смесица от THC и CBD, а на четвърта – само плацебо. Всичко това ще бъде администрирано посредством изпарител.

„Много хора, които страдат от мигрени, ги получават години наред, но никога не са ги обсъждат със своите лекари. Те по-скоро предпочитат да се самолекуват по най-различни начини, например с канабис – казва д-р Натаниел Шустър, специалист по облекчаването на болката и невролог, занимаващ се конкретно с главоболия. – Днес, когато пациентите ни питат дали канабисът работи при мигрени, ние не можем да им отговорим с данни, подкрепени с доказателства.“

За да могат да се запишат в проучването, хората трябва да имат мигрени всеки месец, да не консумират канабис или опиоиди редовно и да са на възраст от 21 до 65 години. Алисън Кинги е една от участничките в него. Тя получава мигрени още докато е в начално училище.

„Горда съм от факта, и съм наистина благодарна, че съм част от изследване, което може да даде още помощни инструменти на онези от нас, които страдат от мигрена – обяснява Кинги. – Това може да означава още един вариант, когато всички останали не са сработили.“

Източник: IFLScience