Понякога употребата на дадени храни помага срещу главоболието, без да се прибягва до лекарства. Ето кои се нареждат на челните места:

Мляко. В случай на главоболие специалистите съветват да изпиете чаша обезмаслено мляко. Калия и калция, които се съдържат в него, ще помогнат за намаляване на болката. Между другата, именно ниските нива на калций в кръвта на жените са една от основните причини за главоболие преди менопаузата.

Мазна риба. В нея се съдържат много витамини от група В и омега-3 мастни киселини, а комплексното им действие има болкоуспокояващо действие.

Плодове. Нерядко главоболието е сигнал за това, че в кръвта е намаляло нивото на някои хранителни вещества. Плодовете, преди всички ябълките и лимоните, помагат да се намали главоболието, тъй като ефективно възстановяват баланса при недостиг на глюкоза, минерали и витамини.

Елда, бадеми, сушени кайсии, банани, авокадо, семена. Всички изброени продукти са богати на магнезий, който помага при пристъпи на главоболие, тъй като има съдоразширяващо действие. Благодарение на това се подобрява кръвообращението в главния мозък, като насищането му с кислород често е напълно достатъчен ефект, че да притъпи главоболието.

Черен чай със захар. При добавяне на захар във въпросната отвара, се активира отделянето на кахетини – вещества, които действат като аналгетик. Чаят е добро средство и в случаите, когато главоболието е предизвикано от обезводняване.