Популярната житейска мъдрост гласи, че с какъвто се събереш, такъв ставаш. Вярно е. Дългогодишните близки отношения оставят отпечатъка на партньора върху нашите мисли и действия, пише сайтът Lifehacker.

Измисляте свои идиоми

Чужденците трудно разбират изрази като „шматкам се“, например. Всеки език има своите идиоми. Двойките обаче създават и само свои фразеологизми, които за външните хора не значат нищо.

Езикът на „посветените“ е верен признак, че хората са „на една вълна“.

Изследване на американеца Робърт Хопър,експерт по речева комуникация, сочи, че тайният език на двойките изпълнява две функции: скрепява връзките, платонически или физически, и създава обща индивидуалност.

Проф. Хопър открива пряка връзка между уникалните навици в общуването и близостта в отношенията. Подкрепя го изследването на психоложката Керъл Брус от университета в Охайо, която наблюдавала зависимостта между използването на специфични изрази и удовлетворението от общия живот в двойките на 308 добрволци.  Сред участниците имало младежи, но и хора с над 50-годишн брак. Изводът от изследването: щастливите мъже и жени използват повече идиоми.

Изключвате цензурата

Повечето хора разговарят с непознати по съвсем различен начин в сравнение с общуването с приятели и с партньора си. Ние контролираме речта си и настройваме поведението си така, че да не изглеждаме глупаво, а да се харесаме на околните.

Насаме с половинката си обаче зарязваме този тип поведение и включваме на режим „нормално говорене“. Иначе казано, преставаме да се мислим какво впечатление правим и изоставяме въздържаното поведение. Получава се по-искрено и открито общуване.

Психологът Даниел Канеман от Клифорнийския университет в Бъркли припомня познатата на всички аналогия. В началото повечето хора са внивателни в общуването с новите колеги. Внимаваме да не прави смели изказвания, претегляме фактите в главите си, за да не изтърсим нещо излишно. С течение на времето тази бариера постепенно изчезва.

Започвате да си приличате

Пълна загадка е защо любителите на кучета приличат на питомците си. Затова пък със сигурност можем да кажем защо хората, които живеят заедно и са си близки, след много години вече имат сходни черти на лицето. Причината за смайващия ефект е описана от психолога Робърт Зеджонк от Мичиганкия университет. Той си задал въпроса защо двойките, които в началото нямат никаква прилика, постепенно  започват да изглеждат като брат и сестра например?

В търсене на отговора екипът на учения поискал снимки от 20 семейни двойки, разделил ги произволно на две купчини: в първата били снимките на младоженци поотделно, във втората – същите хора, пак поотделно, но 25 г. по-късно. Да съберат снимките на младоженците се оказало трудна работа. Но пък снимките им времето на сребърната сватба изобщо не ги затруднили – двойките вече имали сходни бръчки и контур на лицето.

В продължение на дълги години хората несъзнателно имитират мимиките на партньорите си. Така се формират и еднаквите бръчки – като отражение на единия съпруг в другия.

Започвате да звучите еднакво

Дългогодишните отношения се отразяват на синтактичната структура на речта и на ритъма й. Отчасти това е резултат от психологически феномен, наречен „емоционална заразителност“. Двама души започват да подражават на речта на другия, когато прекарат достатъчно дълго време заедно.

Ние имитираме всичко: от акцента до количеството и продължителността на паузите, които нашият партнор прави, когато говори. Има научни доказателства, че промяната на структурата на речта може да служи за индикатор колко дълго двойката ще остане заедно.

Учените са анализирали текстовите съобщения на няколко десетки двойки и стигнали до интересен извод: три месеца след първата среща вероятността отношенията да продължат е по-висока, когато младите двойки са синхронизирали своето „звучене“ от гледна точна на речниковия запас и речевата структура.

Вие копирате и езика на тялото на другия

Учените допускат, че съвместният житейски опит и общият багаж от знания са основната причина, заради която партньорите в двойката повтарят неуловимите движения на половинките си.

Спомените създават особен език на тялото, определят жестовете, позите, думите и фразите. Група учени от Калифорнийския университет отбелзва, че партньорите например често имат дори еднаква зрителна реакция, когато в случаен разговор чуят позната за тях информация.

От Мениджър NEWS. Още любопитни текстове и новини от последния час четете ТУК.