Световноизвестна шведска екоактивистка Грета Тунберг най-вероятно е била заразена от коронавирус. Това обяви самата тя в профила си в Инстаграм. 17-годишното момиче обясни, че има всички симптоми. Заболяването обаче не е доказано официално, тъй като в Швеция са възприели практиката да тестват само тежките случаи. Баща й също има симптоми, казва тийнейджърката.

“През последните две седмици си стоя вкъщи. Върнах се от пътуване в Централна Европа и се самоизолирах в апартамент под наем далеч от майка ми и сестра ми, след като случаите на Covid-19, например в Германия, бяха равни на тези в Италия в началото на епидемията”, пише Тунберг.

Тя обяснява, че симптомите й са се появили преди десетина дни и били същите като тези на баща й, който пътувал с нея до Брюксел.

“Почувствах се много отпаднала, имах треска, гърлото ми беше пресъхнало и кашлях. Баща ми имаше същите симптоми, но доста по-сериозни – с висока температура. В Швеция не можеш да се подложиш на изследване, освен ако нямаш нужда от спешна медицинска помощ. Всички с леки симптоми биват съветвани да си останат вкъщи и да се самоизолират. Затова не съм се подлагала на тест за Covid-19, но най-вероятно съм била заразена, имайки предвид симптомите”, пише Тунберг.

Екоактивистката твърди, че вече се е възстановила. Според нея най-важното е, че болестта не е тежка.

“Почти не го усетих. Последната ми настинка беше доста по-тежка”, пише тя и добавя, че около нея не е имало друг болен, едва ли е щяла да го вземе насериозно.

“Точно затова е толкова опасно. Много млади хора може да не усетят нищо или да имат леки симптоми. Те не знаят, че носят вируса и могат да го предадат на хора от рискови групи. Ние, които не сме рискови, имаме изключителна отговорност, от нас може да зависи дали някой ще живее или ще умре”, пише Тунберг.

Тя призовава всички да спазват препоръките на лекарите и да се опитат да ограничат разпространението на вируса.

Източник: Инстаграм / Господари