Идеята за спасяването на планетата и активните протести на Грета Тунберг срещу климатичните промени ѝ помогнали да преодолее тежка емоционална криза и хранително разтройство. "Тя бавно изчезваше в някакъв мрак", разказва майката на шведската екоактивистка Малена Ерман. „Сспря да свири на пиано. Спря да се смее. Спря да говори. Спря да се храни", спомня си още разстроената майка.

Ерман, която е известна шведска оперна певица, и съпругът ѝ Сванте Тунберг се мъчели да се справят с мълчанието на дъщеря си и отказа ѝ да яде. "Тя хапваше съвсем малки количества ориз, авокадо и ньоки", казва Ерман. Грета загубила 10 кг за два месеца и била на прага да бъде приета в болница. Когато се върнала на училище, баща ѝ разбрал, че там я тормозят. 

Скоро след това Грета Тунберг била диагностицирана от писхиатри с „високо функциониращ” аутизъм, познат като Синдрома на Аспергер,  както и с обсесивно-компулсивно разстройство. Преломният момент в живота ѝ настъпил по време на прожекция в училище на филма "Остров от пластмаса" за боклука в океаните. След урока единствено Грета била притеснена и впечатлена от видяното.  „Грета не можеше да се примири с нищо от това, което току що беше видяла“, разказва майка ѝ. „Тя видя това, което останалите не искахме да видим", коментира още Ерман. 

През лятото на 2018 г. Грета Тунберг започнала своята първа училищна стачка. Когато към нея се присъединили други активисти, баща ѝ се опитал да я убеди да се прибере вкъщи, осъзнавайки рискования и емоционално натоварващ път, по който тя поема. 

Година по-късно през 2019-та Грета Тунберг вече е един от най-влиятелните екоактивисти в света с милиони последователи. Тя беше обявена за "Личност на годината" от престижното списание "TIME" и спечели наградата "Почтен начин на живот", известна като "алтернативна Нобелова награда". 

Източник: The Guardian / Gospodari