Когато си счупите ръката, обикновено я „опаковат“ в гипс. Изследователи установиха, че само няколко дни по-късно определени участъци от мозъка се променят. Това би могло да помогне за по-добро лечение на инсулт, смятат учени.

Когато се гипсира дясната ръка на десняци, на тях им се налага да напрягат повече лявата, за да се справят с всекидневни грижи. Учени от университета в Цюрих твърдят, че по този начин само след 16 дни определени участъци от мозъка се променят значително.

Дебелината на мозъчните участъци в лявото полукълбо намалява – те са отговорни за контрола на гипсираната ръка, която е в неподвижно и спокойно състояние, пишат Ники Лангер и колегите му в сп. "Neurology". За сметка на това нараства частта от мозъка в дясната половина, която управлява лявата ръка.

Експертите изследвали 10 души с гипсирана дясна ръка. 16 дни те не можели да я движат, затова за хранене, миене на зъбите и писане използвали лявата. Мозъкът им бил изследван два пъти с ядреномагнитен резонанс – 48 ч след нараняването и 16 дни след обездвижването. Учените измерили и дебелината на мозъчната кора, както и моториката на лявата ръка.

„Интересно е, че през 16-те дни обездвижване на дясната ръка фината моторика на лявата съществено се подобри“, казва невропсихологът Луц Йенке. А това водело съответно до натрупване на мозъчна маса в дясното полукълбо, в частта, отговаряща за движението.

Учените са убедени, че този ефект може да играе важна роля при лечение на инсулт. Така при определени терапии може едната ръка да се обездвижи, макар и не наранена, за да се укрепи и стимулира другата и съответният участък от мозъка. Но трябва да се подхожда внимателно, защото положителното въздействие върху едната част на мозъка е в същото време негативно върху другата.