Мъжете налитат на моми с хармонични тела, когато планират краткосрочна връзка. Когато си подбират съпруга, те са готови да направят компромис с телесните мерки и да наблегнат на приятната физиономия на партньорката си, съобщава ScienceDaily.

Това показало изследване на психолози от Университета на Тексас в Остин. За да се установи кой кога какво предпочита, на 375 студенти от мъжки пол били показани снимки на жени - но само глави или само тела. Предварително им се казвало, че ще гледат потенциално краткосрочно гадже или съпруга. Търсещите само флирт избирали предимно по телата, избиращите половинка разглеждали физиономиите.

От предишни изследвания е известно, че видът на женското тяло обикновено дава информация за нейната моментна плодовитост, докато лицето говори за нейната възпроизводителна способност в по-дългосрочен план.

Това и обяснява разликата в предпочитанията. Мъжете, в които накипява репродуктивна мощ, търсят партньор, който в същия момент може да "помогне" за раждането на здрав наследник.

При жените не са открити значителни разлики в предпочитанията по отношение на мъжките тяло и физиономия.