Ето през кои години от живота си достигате пика на различни аспекти от съществуването си

15 януари 2018 г., 10:40
36247

Графика: Obekti.bg

Остаряването може и да ви изглежда страховита перспектива. Множество научни изследвания обаче показват, че и младостта не е цвете за мирисане. В редица случаи човек достига пиковете си в средните години, пише Business Insider.

Тийнейджърите например може и да са млади и жизнени, но възрастните са по-стабилни от психологическа гледна точка. Това важи за доста други ситуации.

Много от точките тук маркират средата на една възрастова граница, идентифицирана от учените. Това означава, че всичко в таблицата се основава на средни стойности.

Някои от данните са извлечени на базата на анкети, а не на контролирани проучвания. С други думи – част от информацията може и да не е възможно най-прецизната.

По всичко личи обаче, че картината не е толкова черна за възрастните хора, колкото вероятно си мислим.

Ето какво ви очаква през годините…

Научаването на втори език е най-лесно, когато сте на 7 или 8

Лингвисти и психолози все още спорят по този въпрос, но като цяло се смята, че научаването на втори език е най-лесно, когато сме млади (преди пубертета).

Пикът на умението на мозъка да обработва информация е на 18

Един от основните начини, по които когнитивните учени измерват мощта на мозъка, е чрез специален тест. Те свързват дадено число с конкретен символ. След това ви дават поредица от числа и ви карат да ги преобразувате в правилния символ.

Като цяло 18-годишните се справят с тази задача най-добре, сочи изследване, публикувано през 2016 г.

Умението да запомняме нови имена достига своя пик на 22

На всеки един от нас му се е случвало. Запознавате се с нов човек, той или тя казва своето име. Миг по-късно не си спомняме нищо. Оказва се, че това е най-малко вероятно да се случи, когато сте на около 22 години, сочи изследване от 2010 г.

Жените са най-привлекателни на мъжете на около 23-годишна възраст. Същевременно – колкото повече остаряват, толкова по-привлекателни стават мъжете за жените

Съоснователят на сайта за онлайн запознанства OKCupid написа книга, наречена Dataclysm. Той използва данните от своята интернет страница, за да се опита да отговори на въпроси, свързани с любовта, срещите и връзките.

Според анализираната в книгата информация, мъжете намират за най-привлекателни жени, които са в началото на двайсетте. Дори с напредъка на възрастта, мъжете продължават да имат едни и същи предпочитания.

20-годишните жени в сайта обаче предпочитат мъже, които са малко по-възрастни (1-2 години повече от тях самите). Тези в 30-те пък се интересуват от мъже, които са няколко години по-млади от тях.

Важно: данните в OKCupid не представляват представителна извадка на населението.

 

Удовлетворението от живота е най-високо на 23 години

Изследване на 23 хил. души в Германия открива, че 23-годишните са най-удовлетворени от живота – „на фона на всичко, което се случва.“

Силата достига своя пик на 25 г.

Вашите мускули са най-силни, когато сте на 25. Въпреки че през следващите 10-15 години те запазват почти изцяло тези свои качества.

Когато сте на 26, сте най-склонни да се установите с друг човек

До тази възраст вече сте срещнали достатъчно хора, че да имате солидна представа за това как би изглеждал вашият дългогодишен партньор.

Ново изследване пък сочи, че процентът на разводи е най-нисък при двойки, сключили брак между 28- и 32-годишна възраст.

Средностатическият елитен маратонец е на 28 години

Според едно 50-годишно проучване на маратонците, средната възраст, в която да участвате в подобни състезания, е 28 години.

Костната маса достига своя пик на 30 г.

Вашите кости са най-силни и плътни, когато сте на 30.

Разбира се, можете да приемате калций и витамин D, за да поддържате своите кости по-здрави за по-дълго време. Рано или късно обаче те ще започнат да отслабват.

Пикът при играчите на шах е 31 г.

Учените решават да проверят дали физическите и интелектуалните умения работят различно с напредъка на възрастта. Затова те решават да проучат гросмайсторите по шах.

Така те установяват, че те са най-добри, когато са на 31 г.

Запомняте нови лица най-добре, когато сте на около 32

Умението на хората да разпознаят бързо и точно дадено лице на непознат, което им е показано за втори път, е най-силно, когато са на 32. 

Нобеловите лауреати правят своите големи открития, когато са на около 40

Това сочи изследване, направено от US National Bureau of Economic Research.

Не мислите, че имате шанс за Нобел? Няма проблем. Авторите на проучването твърдят, че тази концепция важи и за други велики постижения. Като цяло хората се справят най-добре в професионално отношение, когато са в средна възраст.

Пикът на заплати при жените е на 39, а при мъжете – на 48

Да, заплатата ви се увеличава вследствие на инфлацията. Но дали ще можете да си купите повече неща, когато остареете?

Според анализи на Payscale жените печелят най-много, когато са на 39, докато тези на мъжете – на окол 48 или 49 години.

Разбирате човешките емоции най-добре, когато сте в 40-те или 50-те

Учени събират около 10 хил. души, показват им снимки на хора, изрязани около очите и ги карат да опишат емоциите, които човекът от фотографията вероятно изпитва.

Става ясно, че хората на 40- и 50-годишна възраст са най-добри в това отношение.

Пикът на аритметичните умения е на 50

Да, таблицата за умножение я научихте още в училище. Оказва се обаче, че когато сте на 50, можете най-бързо и качествено да отговорите на аритметични въпроси.

Пикът на удовлетворение от живота достига втори пик, когато сте на 69

Вече ви споменахме за изследването в Германия, според което 23-годишните са най-доволни от своя живот. След известен спад по време на средната възраст, удовлетворението от живота достига нов пик, когато сте на 69.

Вашият речник е най-добър в края на 60-те и началото на 70-те

Оказва се, че резултатите от тестове с множество отговори, свързани с речника, са най-високи при хора в края на 60-те и началото на 70-те.

Мъжете и жените се чувстват най-комфортно в телата си след 70-годишна възраст

Изследване на Gallup показва, че 2/3 от американците над 65 твърдят, че винаги са харесвали как изглеждат.

Мъжете възприемат външността си най-добре, когато са в началото на 80-те. Тогава 75 процента са съгласни с твърдението: „Винаги сте се чувствали добре по отношение на своя външен вид.“

Малко под 70 процента от 74-годишните жени пък са съгласни с горното твърдение.

Хората наистина помъдряват с годините

Оказва се, че животът е най-доброто училище. Екип от психолози кара хората да прочетат за даден конфликт, след това им задават поредица от въпроси.

Учените анализират отговорите, за да проверят доколко участниците са склонни да погледнат през очите на другия, могат да предусетят промяна, търсят множество потенциални развръзки, признават несигурността и се опитват да постигнат компромис.

Психолозите откриват, че най-възрастната група (хора между 60 и 90) се справят по-добре от всички останали в почти всяко едно отношение.

Психологическото благосъстояние достига своя пик на 82

В изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Science, учените карат хора да си представят стълба с десет стъпала. Възможно най-добрият живот е на върха, а най-лошият – на първото стъпало.

Най-възрастната група (82-85 години) посочват стъпало номер 7 като отговор.

Хората са по-склонни да взимат големи решения, когато втората цифра от възрастта им е 9

Кръглите годишнини могат да бъдат наистина плашещи. Изследователи решават да проучат хора на 29, 39, 49 или 59 години. Те откриват, че по това време те са най-склонни да направят голяма промяна в живота си – за добро или лошо. Например да изневерят, да се самоубият, да тичат в маратон за първи път и т.н.

Ключови думи:
Коментари