Вашата хавлия е мръсна – ама наистина мръсна. В момента, в който я използвате дори и един път след пране, тя започва да се превръща в благодатна почва за развитието на бактерии и гъбички.

Въпреки че повечето от микробите и бактериите вероятно няма да ви навредят сериозно, те идват от вашето собствено тяло, не са полезни и се размножават доста бързо.

И така, големият въпрос е: ”Колко пъти може да използвате хавлията си, преди колониите от бактерии и микроби да са излезли извън контрол?”

“Ако може да я изсушите напълно – не повече от три пъти!,” обяснява Филип Тиерно, микробиолог и патолог от Ню Йоркския медицински университет. 

И това е при условие, че стои закачена на някое сухо място, където може да се проветри хубаво. Защото последното нещо, което искате, е влажна кърпа. „Ако усещате някаква миризма от нея – каквато и да е – означава, че микробите в нея се развиват и трябва да се изпере незабавно.“

Хавлиите са идеално място за размножаване на бактерии, тъй като съдържат много от основните изисквания за формирането им: вода, топли температури, кислород, храна и неутрално pH. Човешкото тяло предоставя тези идеални условия – ето защо то е почти изцяло покрито с тях (и отвън, и отвътре).

Когато се подсушавате с хавлията, тези микроби се пренасят директно на нея.

Трудно е да кажем дали микробите по хавлията са вредни или не. Тиерно твърди, че повечето подобни организми в дома ни няма да ни навредят.

Ако обаче споделяте хавлията си с други хора, можете да влезете в контакт с организми, с които тялото ви не е свикнало да се справя. Например Staphylococcus aureus. Това може да ви докара появата на цирей, пъпка или инфекция.

Източник: Science Alert