Бракът е отговорно решение. „Ами ако греша?”, „Това ли е правилният човек за мен?”, „Дали нещата няма да се променят?” Въпросите, които мнозина си задават, преди да сключат брак. Той обаче не е страшен, ако се познавате достатъчно добре с партньора си.

Например ако сте…

… поживели достатъчно дълго заедно.

Независимо дали седмица-две или година. Колкото повече, толкова по-реална представа за нещата, но психолозите твърдят, че след петия ден човек започва да се държи естествено и забравя да се старае да бъде такъв, какъвто не е.

пътували заедно.

Когато човек е на път, попада в непозната среда, сблъсква се с култури различия и неочаквани препятствия. Много е важно да видите как ще реагира човекът до вас в необичайна ситуация, дали ще ви бъде от помощ, дали ще се държи адекватно, дали ще прояви черта от характера си, с която не бихте могли да се примирите. В крайна сметка съвместният ви живот ще бъде пътешествие. Не бихте искали да го споделите с човек, с когото не се чувствате сигурно, нали?

… обсъдили представата си за съвместно бъдеще.

Няма как да сте изговорили всички детайли. А не е и необходимо, защото иначе би било твърде скучно. Но все пак е важно да знаете какво очаква от живота си човекът до вас. Добре е да сте обсъдили: къде ще живеете - под наем или лизинг за жилище, какъв ще е професионалният ви път (особено важно е да се изясни ролята на жената в това отношение, за да не се окаже, че мъжът е патриархалният тип, който очаква от съпругата си да бъде само и единствено майка и домакиня), домашни задължения.

… говорили по темата за децата и домашните любимци.

Представете си, че един от двамата не иска или не може да има деца; единият обича, а другият изобщо не се спогажда с животните. Това могат да бъдат сериозни пречки пред щастливия семеен живот.

… наясно с представата си за семейния бюджет.

Общ или отделен бюджет? Не се срамувайте да говорите за финанси! Важно е да знаете, че и на двамата не ви пречи, ако единият печели повече или има навика да харчи пари „за глупости”.  

… наясно какво разбирате под изневяра.

Важно е да изясните границите на връзката си. За някои изневяра е незначителен чат в интернет. За други отворената връзка е съвсем в реда на нещата и едва ли не е по подразбиране в името на разнообразния сексуален живот, който заздравява семейните отношения. Ще се изненадате колко различни възгледи имат хората по отношение на интимния живот. Всичко това е важно да обсъдите предварително. И още нещо – задължително е да сте правили секс. В съвременния живот това не е тема табу, за щастие, така че дали си пасвате или не в леглото, може да бъде от съществено значение за продължителността на вашата връзка.

… поговорили за бившите си.

Без подробности, разбира се, освен ако някой от двамата не настоява да ги чуе. Ревността би била проблем, особено ако я проявява само единият от двамата. Много е важно да прецените доколко това е здравословната доза ревност, която говори за чувства и привързаност, и доколко минава границите на нормалното и се доближава до патология, заради която човекът до вас постоянно ще ви подозира, обвинява и т.н.

Бракът е важна стъпка. Докато сте гадже с някого, дори да живеете заедно, винаги можете да си съберете нещата и да си тръгнете. Когато сте сключили брак, ситуацията се усложнява. Затова не слушайте само сърцето си, но и разума. Поговорете открито за предстоящата сватба, излизайте с приятелите на другия, запознайте се с родителите на партньора си и най-вече – бъдете честни и открити за това, което искате. Компромисите са важни, но те трябва да бъдат разумни и взаимни. И никога не крийте истината. Най-лесното за губене и същевременно най-трудното за печелене на този свят е доверието.

Цветелина Велчева