Вярвате или не, през не чак толкова далечната 1965 г. в Сан Диего ученикът Ранди Гарднър остава буден за цели 264,4 часа – подвиг от 11 дни и 25 минути. Той е документиран от екип от изследователи от Станфордския университет, които прочели за опита му в местния вестник. Първия ден Гарднър е останал буден без никакви проблеми.

Но нещата са се променили бързо. След петия ден Ранди започва да халюцинира и да губи способността да си да запомня неща.

"Беше наистина шантаво как губиш способността си да помниш... сякаш си в начален стадий на Алцхаймер, причинен от безсънието", казва той.

После става все по-параноичен. Когато най-накрая отива в леглото той заспива в продължение на почти петнадесет часа. И все пак няколко седмици по-късно е като нов.

За да остане буден през цялото това време рекордьорът извършва различни физически дейности и докато от една страна губи паметта си и халюцинира, от друга уменията му в баскетбола се подобряват значително.

Така че какво се случва, когато останеш буден толкова дълго?

В рамките на първите 24 часа лишение от сън кръвното налягане започва да се увеличава. Не след дълго обмяната на веществата се обърква, като човек получава неконтролируемо желание за въглехидрати. Температурата на тялото пада и имунната система става по-слаба.

Ако това продължава прекалено дълго има шанс умът ви да се обърне срещу вас и да получите видения. В същото време способността да взимате прости решения или да си спомняте очевидни факти спада силно. Това е странна низходяща спирала, която може да спре като спите в продължение на няколко часа.

След историята с Ранди Световните рекорди на Гинес вече не приемат кандидатури за поставяне на рекорд „най-дълго време без сън“ заради последствията, до които може да доведе.

Източник: Business Insider