Не е тайна: докато атлетите взимат допинг за телата си, офис работниците взимат допинг за мозъците си. Те купуват лекарства като Риталин или Провигил с рецепта, осоновно на черни пазари в мрежата, за да усилят работата на мозъка си.

Потребителите на такива лекарства варират от изследователи и хирурзи до студенти. Според скорошно допитване до читателите на Nature 20 процента са признали, че са използвали лекарства за подобряване работата на мозъка.

Повечето хора приемат използването на такива лекарства като форма на нечестна игра, няколко учени дори открито обявиха, че според тях използването на мозъчни стимуланти е нечестно спрямо тези, които не ги взимат.

Но наистина ли по-добрите резултати на вашия колега по бюро се дължат на риталина, който взима? Вероятно не.

Дори някои хора, които се представят по-слабо от “умниците” да извлекат полза от лекарствата, като например подобряване на концентрацията и паметта, това може да стане за сметка на намаляване на креативността и гъвкавостта на мисленето.

Активните вещества в тези лекарства, като метилфенидат и модафинил, могат да подобрят вашата мозъчна активност в едни области но да ги влошат в други. А, отделно, ако вие не сте от слабо представящите се, няма да усетите особено подобрение.

Източник: Science Alert