Агресивната политика на Федералният резерв на САЩ „очевидно не е достатъчна“, за да помогне на страната да избегне забавяне на икономиката, причиненото от пандемията от коронавирус. Това заяви пред Си Ен Би Си Нобеловият лауреат, икономист и бивш съветник на президента Бил Клинтън Джоузеф Стиглиц.

„Като се има предвид естеството на несигурността и срива на доходите на толкова много хора, в най-добрият случай действията на Фед имаха потенциала да помогнат за стабилизиране на финансовите пазари, но както видяхме, това не се случи“, коментира Стиглиц.

Припомняме, че в неделя Федералният резерв на САЩ  вчера изненадващо намали лихвите си с един процентен пункт до диапазона между 0 и 0,25 процента заради икономическите последици от пандемията от коронавирус. В допълнение от Фед обявиха нова програма за за изкупуване на държавни ценни книжа и ипотечни облигации за 700 млд. долара.

Въпреки това основните индекси на Нюйоркската фондова борса се сринаха в понеделник, като Dow Jones записа най-лошият си ден от „Черният понеделник“ на 19 октомври 1987 г.

„Макар че ситуацията можеше да бъде и по-лоша, ако Фед не бе предприел тези мерки, те очевидно не бяха достатъчни, за да стабилизират фондовите пазари.“, каза Стиглиц

 „Проблемът е, че тази криза е различна от обичайните. В случая не става въпрос само за проблем с търсенето. Заради заразата бизнесите масово затварят врати. Ресторантите в Ню Йорк са затворени. Този проблем не може да бъде разрешен с повишаване на търсенето“, казва още Нобеловият лауреат.

Коронавирусът наруши веригите за доставки по цял свят, като все повече и повече страни налагат строг граничен контрол и всеобхватни мерки за карантина в опит да овладеят разпространението на заразата. По последни данни общият брой на заразените с коронавирус в света е 182 723, починалите са 7174, а 80 хиляди са възстановени от болестта.

Макар че редица от водещите финансовите институции по света увериха, че са добре подготвени за разпродажбите на пазарите, Стиглиц смята, че никоя банка няма да бъде пощадена от негативното въздействие на пандемията, дори и да разполага с адекватен капитал.

„Хората няма да мога да изплащат заемите си и да взимат нови такива. Същото важи и за бизнесът.“, казва той.

„Ще имаме нужда от големи суми пари, може да ги наречете „пари, спуснати с хеликоптер“, за хората които ще бъдат подложени на голям икономически стрес“, добавя той, давайки пример с Хонконг, който обяви, че ще даде на всички пълнолетни граждани по 10 000 хонконгски долара (близо 1300 щатски долара) като социална помощ заради епидемията.

Стиглиц подчертава, че при днешните обстоятелства приемането на планове за по-големи държавни разходи, без да се мисли за дефицит, е правилното решение.

„Дефицитът е нещо, с което ще трябва да се справим в бъдеще. Когато започна Втората световна война, никой не задаваше въпроса „можем ли да си го позволим“. Харчехме толкова, колкото имахме нужда“, казва той.

Източник: Мениджър Нюз