Съществува ли идеална връзка? Най-вероятно не. В един или друг момент ни се струва, че всичко е с главата надолу. Най-голямата заблуда обаче е да си мислим, че ако не се караме, значи всичко е наред, и обратното – ако се караме с партньора си, то нещата са обречени.

Според социолога Джоузеф Грени двойките, които си премълчават и преглъщат това, което искат да изкрещят в лицето на половинката си, се разделят около десет пъти по-често в сравнение с онези, които водят разговори, обсъждат проблемите и дори се карат.

Това, което не казваме, е по-лошо от това, което казваме.

Джоузеф Грени твърди, че много хора избягват трудните разговори и теми с партньора си поради страх от скандал и желание да спестят нерви. Оказва се обаче, че това, което премълчаваме, вреди на взаимоотношенията ни много повече, от това, което бихме казали дори в момент на афект. Всеки четвърти, участвал в проучванията, споделя, че провалът на връзките му се дължи на липсата на достатъчно добра комуникация с партньора. Едва един на пет души смята, че краят на връзката се дължи на обиди, лош тон, постоянни скандали.

Когато не говорим с партньора си, натрупваме негативна енергия и е възможно в един момент да избухнем с много по-голяма сила, отколкото ако си кажем на момента какво ни дразни, какво не ни харесва, защо сме тъжни. Може би тук е моментът да обърнем внимание на най-популярния сред жените отговор на въпроса: „Какво има?” Сещате се, нали – „Нищо!”. Може би е крайно време дамите да се примирят с мисълта, че мъжете не умеят да четат между редовете. По тона може и да се досетят, че очевидно работата не е „нищо”, но е малко вероятно да разберат сами какъв точно е проблемът. Затова бъдете открити и говорете направо. Не чакайте партньорът ви да решава логически задачи наум. И това, че не се сеща какво искате да кажете, без да го казвате, не означава, че не ви обича.