В интернет е пълно със статии на тема: "На 50 години животът тепърва започва". Огледайте се обаче около себе си – много хора на тази възраст са разочаровани, уморени, апатични. За тях е смешно да се говори за някакви постижения и надежди.

Перспективи имат само онези, които притежават пари. Те могат да си позволят лято през ноември и ски през август. Те могат да живеят по начина, по който искат.

Не говоря за любовта: след 35-годишна възраст на повечето места една жена губи шансовете си за успешен брак в геометрична прогресия. Тези, които са по-възрастни, изобщо не разчитат на мъжете. Те живеят спокойно, сами.

И повечето мъже осъзнават, че на 50 години не са полезни за никого. Особено на младите красавици. Последните са като крокодилите - ако им подадеш пръст, ще ти отхапят лакътя.

И така, оказва се, че след 50-годишна възраст хората имат единствено обикновено домакинство, някаква професия, хоби и деца с внуци. Някои мопгат да се похвалят и с приятели, но с всяка година общуването намалява.

Скучно е да се живее...

Но прочетете какво казва за живота актьорът Ричард Гиър:

„През целия си живот майката на мой приятел спазваше правилата на здравословния живот.

Никога не си позволяваше алкохол, не е вкусвала никаква вредна храна, всеки ден спортуваше, винаги беше подвижна и активна, пиеше хранителните добавки, предписани от лекаря, никога не излизаше на слънце без слънцезащитен крем.

Грижеше се за здравето си и полагаше всички възможни усилия. Днес, на 76 години, има рак на кожата и на костния мозък и остеопороза в тежка форма.

Бащата на моя приятел яде бекон след бекон, маже масло върху филията, реди мазнотия върху мазнотия.

Никога, ама никога не е спортувал, всяко лято се пече на слънце, докато кожата му хване „коричка“. Живее живота си на пълни обороти.

Живее го така, както му харесва, а не така, както го съветват околните. Днес е на 81, а докторите смятат, че здравето му е като на млад човек.

Никой не може да се скрие от собствената си отрова. Тя съществува и ще ви намери, защото ще го кажа с думите на майката на моя приятел:

Ако знаех, че животът ми ще свърши по този начин, щях да го живея като максимално се наслаждавам на всичко, което ми казаха да не правя!

Това е животът и никой от нас няма да се измъкне жив от този свят. Затова, моля ви, не се отнасяйте пренебрежително към себе си. Докато все още имате време, трябва да изживеете живота си докрай.

Яжте вкусна храна. Разхождайте се под слънчевите лъчи. Гмуркайте се в океана. Споделяйте истините, които криете в сърцето си като скъпоценни съкровища. Бъдете глупави. Бъдете мили. Бъдете ексцентрични.

Защото утре може да е твърде късно."

Разбира се, всичко това не означава, че трябва да похарчим последните си пари за безполезни покупки. Става дума за това да приемем всички условия, които имаме, и психически да се пренастроим към друг начин на живот.

Да изчистим живота си от чужди хора, от наложени мнения, от негативни мисли. Да реализираме малките си, но съкровени желания. Да направим това сега е много по-лесно, отколкото на младини, защото с годините идват опитът и мъдростта, предпазливостта и проницателността.

С всяка година можем да станем по-щастливи. А ако това не се случи, значи това е проблем, който трябва да разрешим, а не да продължаваме да живеем с него.

Източник: clubber.com