Длъжни ли са бабите да гледат внуците

12 януари 2018 г., 10:50
6888

Снимка: Guliver / iStock

Свързваме бабата с топлина, уют, доброта... На нея можем да кажем онова, което не смеем да споделим с родителите си. Баба и дядо винаги ще прегърнат, нахранят и заведат внучето си на море. Ролята на баба е голяма и важна, но все пак тя не е доброволна. Много често бабите просто не са готови да я „изиграят”.
 
У нас традицията повелява когато се роди внучето, баба му да захвърли всичко останало и да му се посвети, отменяйки майката, защото „няма нищо по-важно от детето”. Много хора споделят това мнение, но... не всички. Така и трябва да бъде! Защото, кои са днешните баби?

Много често те са жени между 40 и 60 години, все още пълни със здраве и сили, изглеждат добре, някои имат собствен бизнес или  са отдавна утвърдени в професията си.

Те са учили, раждали, отгледали собствените си деца и в този житейски период искат да отделят повече време и внимание на себе си. Много от тях все още работят, някои – дори на няколко места, или току-що са се пенсионирали. Но, при всички положения, са в златната си възраст, в която кроят планове за пътувания, забавления, работа, любов.
 
Това е всъщност най-доброто време в живота на жената, когато е здрава, все още красотата ѝ не е повяхнала, но вече е по-мъдра, осъзнала своята свобода, независимост, чувственост. Душевните терзания и обрати, типични за младостта, са зад гърба й, тя се е потопила в търсене на радостта от живота и се опитва да постигне нещо лично за себе си, за собственото си усъвършенстване.
 
И изведнъж – внуче. „Внуците се обичат повече от собствените деца” – това е може би вярно, но...

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари