Бабите и дядовците са спасителния остров, когато спешно ви се налага да оставите някъде детето и онзи близък човек, на когото имате доверие, да ви замени за няколко часа у дома. Но дали сте се замисляли какво всъщност децата могат да научат от тях като ценен урок, освен да си играят заедно? Ето три неща, за които може би не сте подозирали, че всъщност бабите и дядовците са най-добрия учител за децата.

1. Спокойствие и търпение

Децата, които са по-активни често имат проблем с търпението. А това е нещо, на което само един възрастен е способен да ги научи. Бабите и дядовците са този първи учител, който ще помогне на децата да изградят умения, които след време ще им бъдат полезни в различни ситуации и на различни места – от детската градина през училището до големия живот.

2. Уважение към природата

Във времето, когато децата предпочитат технологичните играчки, допирът с природата, на който са свикнали хората от по-възрастното поколение е безценен урок. Със своите баби и дядовци те могат да научат колко е интересно да откриват красотата на растенията, да наблюдават животните в парка, да събират плодовете и зеленчуците, които раждат дърветата, да проследят смяната на сезоните и т.н. А ако възрастните родители на мама и татко имат своя собствена градинка, детето заедно с тях ще се научи да отгледа от семенце свое собствено цвете, чушка или нещо по-екзотично.

3. Почивка от капризите на децата

Това на пръв поглед е полезно за родителите, но всъщност е урок и за внуците, които при баба и дядо спират да се тръшкат като по магия. А причината е една – при възрастните правилата са много по-меки и малчуганите на практика получават почти всичко, което поискат, въпреки че пак се спазват заръките на мама и татко. Но нищо не е така строго. В такава ситуация децата просто забравят да протестират с цел постигането на нещо. Това ги кара да бъдат по-добри и по-разумни – поведение, което те продължават и след като се приберат при мама и татко.

Новите родители