Бабите и дядовците не могат да устоят на чара на своите внуци. Дори да са били строги във възпитанието на собствените си деца, опре ли работата до внуците, сърцето им се разтапя. Ето 10-те най-чести неща, които бабите и дядовците са склонни да правят, въпреки че родителите се ядосват.

6. Тайно им дават сладки неща.

Изследователите от Американската сърдечна асоциация казват, че децата на възраст между 2 и 18 години не бива да приемат повече от 6 чаени лъжички захар дневно. Тъй като малчуганите изобщо не се интересуват от изследвания и темподобни, остава работа на родителя да се грижи за изпълнението на тази препоръка. Когато бабите и дядовците дават тайно сладки неща на внуците си, това им носи радост и удоволствие, но същевременно нанася вреди на здравето.

7. Разказват на приятелките си всичко за внуците си.

От един момент нататък човек приема за основна тема на разговор децата и после внуците. Това е разбираемо. Но все пак да не прекаляваме. Бабите и дядовците (особено бабите) имат склонността не само да споделят с приятелите си всичко за децата и внуците, но да прекарват дълги часове в обсъждане на една или друга подробност от личния им живот. Вероятно никак не би им станало приятно, ако научат.

8. Купуват неподходящи дрехи на внуците си.

Модата се променя с течение на годините. И това е съвсем естествено. Колкото и да обичаме да прекарваме време със своите баба и дядо, стане ли дума за облекло, възрастовата разлика неминуемо лъсва. Понякога подаряват на внуците си страшно нелепи дрехи и по този начин поставят родителите в неудобно положение – хем не искат да обидят възрастните, хем искат децата им да се обличат модерно и да изглеждат добре.

9. Пренебрегват часа за лягане.

В желанието си да спечелят обичта и привързаността на внуците си бабите и дядовците имат склонността да ги разглезват. Част от тази тенденция е и промяната на часа за лягане – позволяват им да стоят до късно и да правят каквото си искат. Само че дори да не усеща или да не признава, че му се спи, детето става раздразнително, когато си пропусне часа за лягане. А после това се отразява и върху режима му на следващия ден. Особено вредно е това за малкото дете.

10. Позволяват им да гледат телевизия на воля.

Всички родители се стараят да ограничат децата си в гледането на телевизия. Въпреки това тя е полезна, защото е не само развлечение, но и начин да опознаят света. Но трябва да бъде с мярка, разбира се. Понякога бабите и дядовците не могат да откажат на внуците си и им позволяват да гледат телевизия часове наред, а повече от 2 часа телевизионно време може да доведе до повишаване на кръвното налягане при децата.

Цветелина Велчева

Bright Side

КЪМ ПЪРВАТА ЧАСТ