За служители в токсична офис среда преминаването към отдалечена работа може да изглежда като възможност да се насладят на необходимото разстояние от негативната атмосфера. Но неприятната работна атмосфера може да ни последва вкъщи и в някои случаи да се влоши, тъй като изолацията може да комбинира предизвикателствата при работа с лоши шефове или колеги. Токсичните работни култури могат да окажат голямо влияние върху благосъстоянието на служителите, така че е особено важно хората да разберат възможностите си за защита.

"Токсичната трудова култура е тази, при която работниците са изложени на психосоциални рискове. Те могат да имат малка или никаква организационна подкрепа, лоши междуличностни отношения, голямо натоварване, липса на автономност или на сигурност на работното място. Последиците от работни култури като тази са много различни. Те могат да включват въздействие върху физическото здраве, като сърдечни заболявания или мускулно-скелетни разстройства, лошо психично здраве и бърнаут", обяснява Адитя Джайн, доцент по управление на човешките ресурси в Университета в Нотингам.

Повечето токсични работни култури произтичат от лошо управление. Преди пандемията това токсично поведение се е случвало лично, по време на срещи, презентации или случайни взаимодействия. Сега се случват чрез обаждания и съобщения. И докато може да се очаква разстоянието да намали някои от тези стресове, експертите казват, че отсъствието от офиса прави обратното по-вероятно. 

"Разстоянието или анонимността могат да увеличат негативното поведение. Понякога е по-лесно да изпратите грубо или заплашително съобщение, отколкото да го кажете лично", казва Мануела Приемут, асистент в катедрата по мениджмънт в университета "Виланова" в Пенсилвания, САЩ. 

Ако сте жертва на тормоз или непрофесионално поведение, е добра идея да запазите тези имейли или чатове или да запишете казаното в разговорите. Познаването на вашите права, независимо дали чрез фирмените политики или местните закони, може да бъде първата стъпка да се ​​отървете от токсичната работна култура. Много страни регулират работното време, почивката и отпуските, а насоките на Международната организация на труда на ООН служат като международен референтен стандарт.

Ако не е възможно да смените работата, могат да се предприемат стъпки, за да бъдете по-малко уязвими към токсично поведение. "Поставянето на по-строги граници между работата и личния живот би било полезно за служителите. Изследванията показват, че това може да намали свързания с работата стрес и да увеличи благосъстоянието на служителите", казва Мануела Приемут.

Можете да опитате да си изключите телефона през нощта, да излезете от имейла и просто да станете недостъпни. И все пак тези механизми могат само временно да смекчат ефектите на токсичната отдалечена работна среда, а не да ги разрешат окончателно.

Ако ръководството на компанията в крайна сметка не приложи промяната отгоре надолу, токсичната работна среда вероятно ще продължи да съществува, както и чувствата на безпокойство и страх в служителите. Независимо от обстоятелства около вас трябва да знаете, че пренебрегването на негативната обстановка може само да влоши нещата, казват експертите. 

Източник: Хана Хикок за bbc.com

Превод и редакция: Нели Тодорова / Мениджър Нюз