Изследванията показват, че подкрепящите взаимоотношения са полезни за нашето психическо и физическо здраве. Ето защо не е чудно, че справянето и поддържането на продължителни отрицателни взаимоотношения с хронично "трудни" хора може действително да бъде вредно за здравето ни. Този постоянен стрес може да ни въздейства емоционално и физически. Поради това е добре да минимизирате или прекъснете взаимоотношенията, които са изпълнени с конфликти, когато това е възможно.

Но какво, ако въпросният човек е член на семейството, колега или някой, който просто не можете да отстраните от живота си с лека ръка?

Ето и някои съвети от психологията за справяне с трудните хора, които за добро или лошо, присъстват в живота ни.

Поддържайте разговорите неутрални

Избягвайте да обсъждате разделителни и лични теми, като например религия, политика, или други въпроси, които предизвикват конфликт. Ако другият се опитва да ви ангажира в дискусия, която вероятно ще се превърне в спор, променете темата или напуснете стаята.

Приемете реалността на това кой е отсреща

Когато си имате работа с труден човек, не се опитвайте да го промените; така единствено ще събудите борба за власт, ще предизвикате отбрана, ще събудите критика или ще влошите нещата по друг начин. Това само ще направи и вас труден за справяне човек.

Знайте какво е под вашия контрол

Променете реакцията си към другия човек; това е всичко, което имате - властта да променяте. Например, не мислете, че трябва да приемате обидно поведение. Можете да използвате асертивна комуникация, за да очертаете граници, когато отсрещният реши да ви третира по неприемлив начин.

Създайте по-здравословни модели

Не забравяйте, че повечето трудности във взаимоотношенията се дължат на динамиката между двама души, а не на един човек, който е едностранно "лош". Твърде възможно е да повтаряте едни и същи модели на взаимодействие отново и отново; промяната на реакцията ви може да ви изведе от този коловоз, а здравословната реакция може да подобри шансовете ви за изграждане на по-здравословен модел.

Ето списък на нещата, които трябва да се избягват, когато сте изправени пред конфликти. Правите ли някои от тях? На вниманието ви предлагаме и някои здравословни комуникативни умения, които да помните.

Имайте очи за най-доброто в хората

Опитвайте се да търсите положителните аспекти на другите, особено когато става дума за семейството, и да се фокусирате върху тях. По този начин другият ще се чувства по-ценен и най-вероятно ще ви бъде много по-приятно да прекарвате времето си заедно.

Помнете с кого си имате работа

Важно е да виждате най-доброто в някого; обаче, не се преструвайте, че отрицателните черти на отсрещния не съществуват. Не казвайте тайните си на клюкаря, не разчитайте на несериозния и не търсете обич от някой, който не е в състояние да ви я осигури. Това е част от приемането на човека такъв, какъвто е.

Търсете подкрепа там, където можете да я намерите

Търсете подкрепа от тези, които са в състояние да отговорят на вашите нужди. Разказвайте тайните си на надежден приятел, който е добър слушател, или анализирайте чувствата си чрез писане в дневник, например. Разчитайте на хора, доказали се като надеждни и подкрепящи, или намерете добър терапевт, ако имате нужда от такъв. Това ще помогне на вас и на отсрещния, като премахне напрежението във връзката и източника на конфликта.

Откажете се или се дистанцирайте, ако имате нужда от това

Знайте кога е време да се дистанцирате и го направете.

Ако отсрещния не може да е около вас, без да ви се противопоставя постоянно, минимизирането на контакта може да е от ключово значение. Ако той постоянно ви обижда, най-добре е да прекъснете връзката с него и да го информирате защо. Обяснете му какво трябва да се случи, за да поддържате връзка и го пуснете. (Ако обидата идва от шеф или колега, може да се наложи да смените работата си.)

Съвети:

  • Опитайте се да не обвинявате себе си или другия за негативните ви взаимодействия. Възможно е просто да не си подхождате като личности.
  • Помнете, че не е нужно да сте близки с всички; но любезността е добър подход за създаването на хармония.
  • Поддържайте чувството си за хумор — трудностите ще преминават много по-лесно. Сериали като "Офисът", "Модерно семейство" и книги като "Naked" на Дейвид Седарис могат да ви помогнат да виждате хумора в общуването с трудни хора, особено ако ги обичате.
  • Култивирайте други по-положителни взаимоотношения в живота си, за да компенсирате негативността, която ви носят тези.

Framar.bg