В днешния забързан, хаотичен и стресиращ живот има едно нещо, което лидерите трябва да правят, за да подобрят своята концентрация и ефективност – да отделят минутка за размисъл.

Дайте си минутка, за да си върнете фокуса

Човек не може да дава най-доброто оj себе си в дадена задача, ако съзнанието му е някъде другаде. Много мои клиенти обичат да се хвалят с това колко добри са в мултитакскинга, но те не могат да се похвалят с това, че дават на всяка задача вниманието, което тя заслужава. Изпълняването на задачи от списък не прави човек нито ефективен, нито продуктивен. Добрите лидери знаят, че човек трябва да бъде фокусиран върху една основна задача, ако иска да постигне добри резултати. Когато бъдат разсеяни по някакъв начин,  те си дават минутка, за да се концентрират отново върху своя приоритет.

Дайте си минутка, за да подобрите представянето си

Повечето хора мислят, че за да се представят по-добре от конкуренцията, те трябва да ги изпреварят. Да направиш нещо бързо не е същото като да направиш нещо качествено, напротив – в повечето случаи е точно обратното. За да подобрите лидерските си умения, а и да изпреварите конкуренцията, трябва да си давате време за размисъл преди предприемане на каквото и да е било действие. Това ще ви позволи да постигнете качество на работа, с което може да се гордеете.

Дайте си минутка, за да разберете другите

Изграждането на дълбоки и устойчиви връзки отнема време и дисциплина. За целта човек трябва да инвестира време и внимание в другите. Това е процес, който просто не може да бъде ускорен. По тази причина най-добрите лидери не се задоволяват с повърхностни връзки. Когато говорят с някой друг, те не отварят уста пред кратка за размисъл, която им позволява да разберат по-добре неговите чувства и емоции.

Дайте си минутка, за да се успокоите

Ситуацията днес е изключително стресова, а от лидерите се очаква много. Много от нас нямат никакво време за почивка. Работата е там, че никой няма да ни даде такава, ако сами не си я потърсим. За да бъдете най-доброто си Аз, трябва да намирате време за пауза, тъй като това са моментите, в които можете да изчистите съзнанието си от натрупания стрес и да се презаредите се енергия за остатъка от деня.

„Даването на минутка“ не е някаква сложна или взискателна концепция. Това е прост навик, които ще ви помогне да върнете нещата под контрол и да се подготвите по-добре за предизвикателствата, пред които ще ви изправи живота.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Източник: Мениджър Нюз