Учени от Лондонското училище по икономика установиха, че жените, които са завършили университет, пият двойно повече от останалите представителки на нежния пол. Подобна връзка между образованието и консумацията на алкохол се наблюдава и при мъжете. Тя обаче е доста по-слаба. 

Авторите на доклада предлагат няколко възможни обяснения, защо висшистките са по-силно привлечени от алкохола. Според анализаторите, представителките на тази група са склонни да отлагат във времето чисто женските отговорности като майчинството например. Това им позволява да водят по-активен социален живот и да работят на места с доминирано мъжко присъствие и, следователно, формирана питейна култура.

Изследователите са задавали различни въпроси за начина на живот на хора родени в една и съща седмица през 1970 г. От техните отговори става ясно, че 71% от дамите с по-висока квалификация са по-склонни да пият през повечето дни отколкото по-ниско квалифицираните жени. Учените са открили още, че и жените и мъжете, които са се справяли по-добре в училище и са имали по-високи резултати имат и по-голяма склонност към редовна употреба на алкохол.

Това поражда сериозни опасения, коментира Мария Херта, ръководител на изследването. Тя  добавя още, че тази тенденция допълнително се стимулира от производителите на алкохол, които предлагат все повече вина и напитки ориентирани към нежния пол.