Раздялата и разводът на родителите винаги са болезнен процес, особено ако двойката има деца.

Представяме ви 10 ценни съвета от психолога Павел Зигмантович.

Заобиколете се с любими хора и приятели

Най-важното нещо за жената по време и веднага след развода е подкрепата на семейството. Приятели, родители, братя и сестри трябва да са наоколо възможно най-често и възможно най-дълго. Те може просто да ви изслушат или да помогнат с детето - например да го вземат от градината и да го заведат на кино, кръжок, урок...В такава ситуация определено не трябва да сте сама - важно е наоколо да има хора.

Говорете, докато не ви омръзне

Не се опитвайте да бъдете твърд оловен войник. Ако искате да крещите, направете го. Говорете. Колкото повече човек говори за драмата си, толкова по-бързо темата омръзва.

В същото време не е разумно да анализирате „миналото, което сте объркали“. Не е възможно да го изтриете от паметта си, но ще бъде възможно да свикнете с новите реалности.

Така че темата за развода с времето просто ще стане скучна и безинтересна за вас.

Потърсете вдъхновяващи истории

Не си мислете , че животът е свършил. Не мислете, че е станала трагедия. Действително е имало драма. Трагедията е, когато някой умре. В драмата не всичко е сладко, но може да се преживее. Не си мислете: „Сега не ме очаква нищо добро“, „Кой има нужда от мен с дете на ръце“. Това е изключително грешен подход.

Възможно е след развода вече да не се ожените. Но определено можете да имате толкова връзки, колкото решите. Не се отказвайте, огледайте се - в социалните мрежи, в колеги и приятели. Със сигурност ще видите около себе си жени, за които разводът е станал началото на нов щастлив живот. Вдъхновете се от техните примери.

Не мислете лошо за себе си

В развода, както във всеки конфликт, участват двете страни. Това не означава, че двамата по отделно са лоши хора. Те просто не умеят да изградят съвместен живот.

Много хора смятат, че отношенията са ужасно лесни. Че любовта решава всичко. Но всъщност онова, което пожелават на младоженците „щастливе завинаги“, изисква много работа. И не всеки може да се справи.

Не трябва да мислите лошо за себе си: „Не запазих семейството си“, „Аз съм лоша съпруга“ - това е безперспективна тактика. Бъдете толерантни към себе си. Също така не обвинявайте за всичко мъжа си.

Оставете детето си да живее по-дълго с таткото

След развод двама престават да бъдат съпрузи, но остават родители завинаги. Волю-неволю трябва да изпълняват родителски функции - да се грижат за детето, да му помагат с уроци, да инвестират в неговото развитие, да говорят с него.

В никакъв случай детето не трябва да се превръща в заложник на ситуацията, нито в инструмент за отмъщение. То трябва да усеща -  мама и татко, въпреки че не живеят заедно,  винаги са до него и са готови да го подкрепят или просто да прекарат време с него.

Силно препоръчително е то да остава при другия родител не само за събота и неделя, а много по-често и за по-дълъг период.

Идеалното разпределение е, когато синът или дъщерята живеят с единия родител една седмица, и с другия родител - една седмица.

Ако подстрижете косата си, няма да се събудите на следващия ден с шикозни къдрици. По същия начин няма да развиете ново умение и да изградите нов модел на комуникация с бившия си съпруг за секунда. Шансове имате, ако се приближавате постепенно.

Изграждането на новата комуникационна схема отнема три години.