Всяка двойка преминава през бурни моменти, които понякога разрушават целостта ѝ. И тогава идва раздялата.

Никой не е застрахован от такъв разрив в отношенията. Лошото е, когато има деца, които преживяват много силно развода на мама и татко.

Има ли начин това да се случи така, че малчуганите да не почувстват толкова драматично раздялата?

Осем златни правила на взаимоотношенията на разведените родители ще ви помогнат да намерите правилния път към сърцата на децата, за да им спестите огромното разочарование и страдание.

Установено е, че в началото детето реагира на подобни новини гневно или просто се затваря в себе си. С течение на времето и ако подходите правилно, то ще преодолее негативните емоции. Доказано е, че малките се възстановяват много по-бързо от възрастните при такива удари, но в началото за тях те са наистина травмиращи. Затова – подкрепете ги!

1. Запазете диалога с другия родител

Това е може би най-трудното при една раздяла, но в името на децата трябва да се постараете да запазите диалога.

За да не страдат малчуганите, нужно е да положите наистина сериозни усилия, които да съхранят комуникацията помежду ви. Така ще преодолеят много по-леко травмата от раздялата.

Когато общувате с бившия вече партньор, забравете за емоциите, а говорете предимно по практични въпроси, които са най-безопасната зона. Това намалява риска от избухване и скандал, който детето не бива да чува.

Но това може да се случи едва, след като се примирите с факта, че романтичната любов между вас е вече в миналото.

Важно е да информирате навреме детето за ситуацията, за да не опитва да отгатне то какво се случва или някой услужлив приятел на мама и татко да му подхвърли небрежно за новото положение в живота му.

Бъдете търпеливи с малчугана. Не може да се отгатне предварително реакцията му, затова просто се заредете със спокойствие и разбиране, докато то осъзнае и обработи информацията.

2. Не се проваляйте в родителските си задължения

В такъв момент на несигурност и дискомфорт за детето е добре веднага да си върнете ролята на родител. Преведено: ясно посочвате, че от ваша страна е направено всичко, за да запазите силния съюз, но в крайна сметка раздялата като двойка е най-доброто решение.

Също така му обяснете, че решението да се разделите засяга единствено мама и татко като възрастни, а то няма никаква вина за възникналата ситуация.

Краят на една любов и връзка е очевидно нещо трудно и за двамата доскорошни партньори, но детето трябва задължително да бъде защитено. Ако е необходимо, потърсете подкрепа от психолог, който да му помогне да преодолее периода.

3. Не молете детето да избира

Отношението ви като родител към детето винаги трябва да бъде уважително. Немислимо е да го насилвате да вземе решение от такъв мащаб. Изборът между мама и татко е невъзможна задача за него!

Заедно с бившия си партньор трябва да се разберете от самото начало по този въпрос и да не опитвате да влияете на малчугана, тъй като това би имало дългосрочни негативни последици за него.

4. Не се правете на жертва пред детето

Никога не дискредитирайте другия родител в очите на детето, дори и да си го е заслужил напълно със своето поведение. И в никакъв случай не влизайте в образа на жертва, тъй като това пречи на малчугана да разбере какво всъщност се случва и съответно да реагира адекватно на ситуацията.

Вместо това открийте някакъв образователен проект за детето, който включва и другия родител. Така то ще вижда, че за важните решения, които пряко го касаят, сте единни.

Много важно е, когато коментирате бъдещето на детето, неговото образование, здраве и т.н., да правите това заедно с бившия си партньор – но не като бивши съпрузи, а като настоящи родители, макар и разделени.

Единственото изключение от това правило е в случай, че единият родител получи изключително право на попечителство.

5. Поддържайте взаимно уважение

Уважението и лоялността към детето са понятия, които никога не трябва да липсват. Ако успеете да съхраните това, за малчугана ще бъде по-лесно да премине без сътресения през тази ситуация.

Абсолютно не се препоръчва да възпрепятствате комуникацията на детето с другия родител и да го насочвате към негативни реакции, вместо към ползотворен диалог.

За него мама и татко винаги ще останат родители, независимо, че вече не са заедно. Другият родител е ключов фактор в живота на детето и трябва да остане такъв.

А проблемите, които не може да решите или имате сериозни разногласия, никога не обсъждайте пред малчугана, а правете това насаме.

За децата е важно да знаят и почувстват, че вие все още сте единни в отношението и отговорността си към тях, за да могат да съхранят и чувството на доверие.

Продължава на страницата на Новите родители