Да имаш куража да продължиш, когато вече си обречен – разказ на журналистката Сузана Медоус
„Куражът е да знаеш, че си победен, и въпреки това да продължиш.”
Сузана Медоус
Откъс от „Не се предавайте!”, Сузана Медоус
Науката за нашите черва
Повишена чревна пропускливост и възпаление
Едно от нещата, които не знаем за нашето тяло, е, че съществува връзка между червата и възпалителните процеси. За тази връзка сме наясно от известно време. Д-р Каан ни разказа – между другото, докато водеше сериозни разговори за Батман с Шепърд („Щом Батман не може да лети, тогава защо му е наметалото?“) – за свой колега, д-р Хозе Шер, който изследва как си взаимодействат червата и възпалението.
Обадих се на д-р Шер, началник на Клиниката по ревматология към Нюйоркската специализирана болница за ставни заболявания, и той набързо ми изреди четири различни вида артрит, свързани с възпалителни процеси в червата. Един от тях е причинен от цьолиакия, или с други думи непоносимост към глутен. Каза също така, че наблюдавал състоянието на някои от пациентите с автоимунен артрит да се подобрява, след като премахнали глутена от храната им.
Кръвният тест за цьолиакия на Шепърд, който бяхме правили по-рано, беше негативен. Дали обаче беше възможно той все още да е чувствителен към глутен – нещо подобно на цьолиакия – и това да предизвиква същия възпалителен процес? Едно ограничено изследване от 2006 г., публикувано в сп. Gut (вероятно сте абонирани за него), подсказва възможен положителен отговор. Изследователите откриват значително повишени нива на антителата – протеини, произвеждани от имунната система, за да атакуват нашествениците – в храносмилателната система на страдащи от ревматоиден артрит, но не и в кръвта им. (Ревматоидният артрит не е ЮИА, но си приличат.) Тези антитела атакуват различни храни. Изследването не само показваше, че много от пациентите с артрит имат някаква степен на непоносимост към определени храни, но и че този проблем не се проявява задължително при кръвния тест.
Значи в края на краищата излиза, че пропускливото черво не е единствено предположения и догадки. „Много лекари и пациенти може би си мислят, че пропускливото черво е някаква ексцентрична алтернативна концепция – казва д-р Санфърд Нюмарк, професор в Клиниката по педиатрията към Калифорнийския университет, Сан Франциско, и медицински директор на клиниката на Центъра за интегративна медицина „Ошър“ при Калифорнийския университет. – Точното наименование е „повишена чревна пропускливост“ и това е категоричен научен факт.“
Изглежда, припознаването на пропускливото черво от последователите на алтернативната медицина е опетнило неговата репутация също както имиджът на рок звездите страда, когато феновете им не са на ниво.
На свой ред алтернативните лечебни средства също имат репутацията, че само претендират да са ефикасни, без това да е доказано, а също и че причиняват неблагоприятни последици в някои от случаите. При хиропрактичните манипулации може да се разкъса артерия; иглите за акупунктура водят до сериозни инфекции и се случва да пронижат и органи; установено е, че високите дози витамини могат да причинят рак, както пише д-р Пол Офит във Вярвате ли в магии?.
Докато пропускливото черво е реален факт, все още няма доказателства, че то причинява автоимунни състояния, включително ЮИА, пропускайки в организма нежелани протеини и бактерии. Някои учени обаче имат известни основания да смятат, че едното е свързано с другото. Най-малкото защото пропускливото черво е характерен елемент от много автоимунни заболявания.
Едно от главните основания е формулирано през 2000 г., когато д-р Алесио Фасано, директор на Центъра за изследване и лечение на цьолиакия при Главната болница на Масачузетс и гастроентеролог, установи как може да бъде променена чревната пропускливост. Той и неговият екип изследователи откриват, че при отделянето на определен човешки протеин обикновено здравите клетъчни връзки на чревните стени се нарушават. Този протеин, който учените наричат зонулин, служи като ключ от портите на укрепен средновековен град.












