Хората не трябва да си създават прекомерни ядове, защото чувството за тревожност скъсява живота им с 6 години, заключава американско проучване.

Екип изследователи от болницата "Бригам" в Бостън установи, че често срещаното нервно разстройство, наречено фобийна тревожност, довежда до увреждане на клетките и до преждевременно състаряване.

Възрастните жени, изпитващи страх от височини и многолюдни тълпи, имат по-къси теломери, в сравнение с по-спокойните си връстници. Теломерите са окончанията на хромозомите, които предпазват нашия генетичен материал от увреждане. Те се считат за маркерите на биологичното и

клетъчното остаряване.

Бостънските учени взели кръвни проби от 5000 жени на възраст между 42 и 69 години. Те били помолени да попълнят и анкети дали изпитват симптоми на някакви фобии. Екипът констатирал, че изследваните жени, страдащи от фобийна тревожност, имат значително по-къси теломери и тяхното състаряване било от порядъка на шест години.

"Нашето изследване доказа по недвусмислен начин, че съществува тясна връзка между често срещаната форма на психологическия стрес – фобийната тревожност и преждевременното състаряване", заяви ръководителката на проучването д-р Оливия Окереке.