„Ако хаосът на бюрото означава хаос в главата, какво да кажем тогава за празното бюро?”

- Алберт Айнщайн

Стив Джобс, Алберт Айнщайн, Марк Твен. Какво е общото между тези хора, освен гениалността, пита "Мениджър Нюз"?

Разхвърляното бюро!

Те никога не са вървели по течението, а сами са определяли посоката му. Всичко са правили по своему. Но как може да се работи, когато наоколо е пълно с купища хартия и какво ли не още?

Хаосът и творчеството

Учени от Принстънския университет доказаха, че разхвърляността снижава способността ни да се съсредоточаваме, а оттам и производителността. Изследователи от Минесота също се заинтересуваха от влиянието на заобикалящата ни среда върху работоспособността. Резултатите от проучванията им са следните: разхвърляното бюро помага на творческото мислене и на раждането на нестандартни идеи, а идеалният ред наистина ни помага да си подредим мислите и да се концентрираме по-добре.

В експериментите си учените накарали част от участниците да седнат на подредени маси, а останалите – на разхвърляни. После всички попълнили анкета. Оказало се, че хората, които писали есе на чисто бюро са по-склонни към благотворителност, здравословно хранене и „правилен” живот.
В друг експеримент обаче доброволците трябвало да измислят нестандартно решение за топче за пинг-понг. Хората, които мислили, заобиколени от безпорядък, родили повече идеи.

Безпорядъкът стимулира творчеството и това има голямо значение за развитието на културата и изкуството.

От деца ни учат – прибирай си играчките, не разхвърляй, оправяй си леглото. Но ако вярваме на учените, като възпитават децата си на ред и чистота, родителите притъпяват творческите им импулси.