Известно е, че много от гениите в изкуството – Ван Гог, Вирджиния Улф и други – са страдали от психични заболявания. След многобройни изследвания науката започва да установява причината. 

Неотдавна, на Световния фестивал на науката в Ню Йорк, трима психолози представят резултатите от последните проведени изследвания върху връзката между душевните заболявания и творчеството. Кей Редфийлд Джеймисън, клиничен психолог, професор в Медицинската школа към университета "Джон Хопкинс", съобщава, че резултатите от около 20 – 30 научни изследвания потвърждават популярната представа за „изтерзания гений”. От всички видове психози, биполярното разстройство се оказва най-тясно свързано с творчеството. Самата Кей Джеймисън също страда от това заболяване.

Биполярното разстройство е свързано с остри промени в настроението: периоди на дълбока депресия се редуват с периоди на крайна приповдигнатост (т. нар. „мания”). Изследванията на Джеймс Фелин, невропсихолог от Калифорнийския университет в Ървин, дават едно възможно обяснение за връзката на това психическо заболяване с творческите постижения.

Хората с биполярно разстройство са креативни най-вече тогава, когато излизат от дълбока депресия”, казва той. "Когато настроението на пациента се подобрява, настъпват промени в мозъчната активност: в долната част на фронталния лоб тя спада, а за сметка на това се разгаря в горната. Изумително е, че абсолютно същият процес се наблюдава, когато хората имат прилив на креативност.”

Елин Сакс от университета на Южна Калифорния обяснява, че хората с психози не филтрират външните стимули като другите хора. Вместо това те могат да задържат едновременно в съзнанието си две взаимозключващи се идеи, както и да възприемат далечни асоциативни връзки, които повечето хора не биха допуснали до повърхността на съзнанието си.