София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско движение, за да направи място за културата и срещите на хората в града. Там и мястото за среща с български художници, артисти и дизайнери. Представяме ви МОDО и авторските бужита на Мира Джамбазка, която обича да придава геометрични и триизмерни форми на иначе мек материал, какъвто е кожата. В изработването на аксесоари се движи на ръба между минимализма и класиката, като съпоставя естествени материали, кожа, полускъпоценни камъни и метал с алтернативни такива - силикон, плексиглас, винил. Бижутата, които създава са в лимитирани колекции и често изпълняват повече от една функция.
 

Мира Джамбазка: Работя като изразявам мислите си в материя. Навярно със същата страст щях да изразявам себе си, ако правeх лампи или столове или нещо друго, но определено имам потребност да виждам как идеите ми излизат от ръцете ми. По случайност това което изработвам са бижута.  Много трудно ми е да разграничавам работно и свободно време. Аз съм от хората, които имат щастието да не поглеждат към часовника за края на работния ден и да не заспиват притеснено в неделя вечер в очакване на новата работна седмица.  Мечтая за каравана и път без посока.  Почивам си като повечето хора: разходка с децата и с приятели, кучето, йога ... и музика ... много музика. Скоро научих, че "свободата на всеки индивид свършва там, където започва свободата на следващия".


- От колко време се занимавате с изработка на авторски бижута?

Само от 4 години.


- Има ли пазар за продуктите ви в България?

В никакъв случай не мога да се оплача от липса на работа. Признавам си, че не винаги смогвам да работя съвсем сама, а ръчната изработката на всяко бижу е доста деликатен процес, много далечен от идеята за "производство". Това е едно пренасяне на теб самия върху предмет и всеки аксесоар изисква своето време.

Радвам, че хората го оценяват.


- Има ли български стил, традиции в дизайна на бижута?

С оглед на факта, че тази материя е сравнително нова за мен ми е трудно да дефинирам това, което се е изградило през годините като традиции. Наблюденията ми от последните години са, че има много прекрасни български дизайнери, представящи България достойно на престижни международни изложения. Гордея, че познавам повечето от тях.
 

- Има ли световни тенденции в изработката на бижута?

Има много световни брандове, които диктуват различни модни тенденции. Аз самата не се водя от тях, реализирам собствените си идеи, но ми е интересно да ги следя. Има много смели и вдъхновяващи решения в дизайна и изработката на бижута, които често се реализират с много нетипични материали.
 

- Защо решихте да участвате на София Диша?

Това ще е първото ми участие във фестивала. Досега съм била само посетител, завладян от споделянето на положителна енергия от толкова много хора заедно на открито, в една зареждаща творческа среда.


- Коя е най-близката ви професионална цел?

Вече имах професия, в която гоних и реализирах професионалени амбиции.

Сега просто работя много, другото се подрежда само.


Щандът на MODO ще откриетe в Базарната зона, по време на София Диша 2016 г., на 7 август, на ул. „Иван Денкоглу“, от 16:00 до 22:00 ч.

Gallery
Gallery