На извънреден брифинг преди минути министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че забраната за излизане от вкъщи без носене на маска се отменя.

„Правителството силно подкрепя тази мярка, но тя ще бъде отменена, докато не се стигне до консенсус по темата“, обяви той. По думите му, в момента има сериозно притеснение за недостига на маски в обществото.

За да бъде въведена тази забрана в бъдеще, българската държава ще закупи 1 милион предпазни маски, които ще бъдат раздадени чрез Министерството на труда и социалната политика и неговите регионални служби. Те ще бъдат дадени основно на социално слаби и хора, които нямат възможност да си купят такива.

Според здравния министър, поръчката и закупуването на маските ще отнеме 1-2 седмици. Той заяви, че маските ще бъдат от вида FFP 2 или 3, които според него са най-добрата защита за гражданите.

Министърът на здравеопазването казва още, че се обмисля намаляване на глобата от 5000 лева за неспазване на правилата на карантината.

Министърът на външните работи Младен Маринов също призова хората да носят предпазни средства както на открити, така и на закрити обществени места.

Той заяви, че няма граждани, глобени по предходната заповед за задължителното носене на маски.