Най-вероятно сте получавали множество напътствия как да постигнете успех. Не се страхувайте от провала! Победете отлагането! Вярвайте в себе си! Не губете от поглед голямата картина! Звучи ли ви познато? Истината е, че макар тези съвети да са изключително полезни, понякога те не са достатъчни. Понякога нещото, което ни помага да вървим напред, не видимо за нашите очи.

Комбинирайки моят тридесет годишен опит в бизнеса заедно с нещата, които съм научил от интервюта с успешни предприемачи и мениджъри, аз успях да идентифицирам няколко капана, в които може да попаднете, докато преследвате успеха. Тези потайни психологически навици ни пречат да постигаме нещата, които искаме. Ето няколко от тях:

1. Не забелязвате колко сте успешни в действителност

Какво бихте си помислили, ако ви кажа, че вече сте постигнали голяма част от успеха, който преследвате? Най-малкото има голяма вероятност да сте по-успешни, отколкото си мислите. Открих това докато провеждах интервюта за проучване, което наричам „Уравнението на щастието“. Формулата е следната: щастието = действителността минус очакванията. Истинското щастие се постига, когато нещата, които се случват във вашия живот, надминават вашите очаквания. Ако трябва да продължим с уравненията, то за да увеличите щастието си трябва да намалите очакванията си или да подобрите действителността си.

Това, което ме изуми, когато провеждах тези интервюта, бе огромния брой на хората, които подценяват своята действителност и не оценяват колко добра е ситуацията, в която се намират. Същото важи и за преследването на успеха – ние сме по-успешни, отколкото мислим, и трябва да бъдем благодарни за това, което имаме.

2. Вярвате, че другите са по успешни, отколкото са всъщност

Лесно е човек да заживее в заблудата, че всички около него са успешни, а само той е провал. Тук не става въпрос за липса на увереност, страх от провал или идеята, че не влагате достатъчно усилия в работата си. Това е просто предложение, което се превръща във факт, стига да си го повторите достатъчно пъти.

„Има напълно непознато ниво на успех, което никога няма да достигна. Нещата просто стоят по този начин“ , може да си казвате - без капака емоция и размисъл.

Така с времето започвате да понижавате летвата на успеха, към която се стремите, и един вид превръщате идеята си, че другите са по-успешни, в самореализиращото се пророчество.

3. Не отделяте достатъчно време на проблемите

Тази точка е противовес на традиционните съвети, които вероятно сте чували - не си губете времето с отминали проблеми и не опитвайте да бъдете перфекционист. Това е добър съвет, но опитът ми показва, че хората не преодоляват проблемите си, ако не им отделят достатъчно време и размисъл, за да ги разберат по-добре. Както обичам да казвам, разбраният проблем е разрешен проблем. Желанието да продължим напред, пренебрегвайки неуспехите си, води до загуба на много време и усилия, както и до отлагане на крайния успех.

4. Приемате чужди определения за това какво означава да бъдеш успешен

Това се случва когато слушате всички останали, но се вслушвате в собствения си глас. С течение на времето неволно приемате дефиницията за успех, базирана на вижданията на останалите, и си я поставяте като цел. Проблемът тук е, че вие просто не можете да намерите същата мотивация и страст в преследването на цел, която по своята същност не е ваша, и съответно не успявате да достигнете дори до този „изкуствен успех“.