Учени от университета на Болдър, Колорадо, института "Броуд", Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет проведоха мащабно изследване и установиха, че можем да намалим риска от депресия с цели 23 процента, просто като ставаме един час по-рано, пише изданието на Американската медицинска асоциация (JAMA Psychiatry).

За да достигнат до тези изводи, специалистите са направили детайлен анализ на данните за здравословното състояние на 840 000 души. Те откриват, че депресията е свързана с предразположението на хората да спят в определени часове на деня.

„От известно време насам знаем, че съществува връзка между времето за сън и настроението, но въпросът, който често чуваме от практикуващите лекари, е: колко по-рано трябва да караме хората да си лягат, за да видим подобрение? – казва старши авторът на проучването Селин Ветър, професор по интегративна психология в университета на Болдър, Колорадо. – Открихме, че дори изместване от един час по-рано може да намали значително риска от депресия.“

С други думи – достатъчно е просто да си лягаме час по-рано и да ставаме по-рано, за да сведем риска с 23 процента. Нещо повече - навикът да се ляга преди 23 часа е особено полезен, тъй като е свързан с понижение с 40 процента на риска от депресивни състояния.

Можете да прочетете проучването в JAMA Psychiatry.