Ако човекът, който се отнася зле с нас, е от близкото ни обкръжение, e е необходимо да му кажем, че ако не промени отношението си, ще трябва да се отдалечим от него, тъй като личното ни благополучие е приоритет.

Ако някой се отнася лошо с нас, имаме три възможности: да реагираме разумно, да го търпим и приемем или да реагираме агресивно.

Управлението на емоциите ви в тези напрегнати ситуации не е лесно. В края на краищата се активират определени области на мозъка ни.

Когато към нас се отнасят лошо, не ни уважават или ни заплашват, префронталната кора, амигдалата, предната цингуларна кора и инсулата започват да работят незабавно.

Тези области са свързани с инстинкта ни за оцеляване и именно те ни карат да реагираме с агресия или, напротив, да бягаме от "опасността".

Трябва обаче да се научим да управляваме тези ситуации чрез емоционалната интелигентност. По този начин ще се избавим от чувствата на страх или гняв, които ни завладяват изцяло и можем да загубим контрол над себе си.

А ето и 5 обещания, които трябва да си дадете, за да реагирате правилно, ако някой се отнася с вас неподходящо.

1. Обещавам си винаги да помня кой/коя съм и за какво се боря

Когато някой се отнася зле с нас и престъпва границите си, това накърнява самочувствието ни. Презрение, обидни думи, унижение, измама.

Ако се сблъскаме с такива ситуации и отношение, се чувстваме потиснати и съкрушени, защото това удря нещо, което ни е скъпо: самочувствието и личната неприкосновеност.

И ако някой ви каже, "не струваш нищо", последното нещо, което трябва да направите, е да изпаднете в ярост.

Първо и най-важно в този случай: не приемайте нечии забележки лично. Човек трябва да реагира с достойнство. Знайте каква е стойността ви.

Думите на другите хора не ни характеризират. По тази причина трябва да се научите да приемате всяка агресия по ваш адрес, без да губите вътрешното си равновесие и самообладание.

2. Обещавам си да огранича твоята агресия

Представете си следната картина: около вас се носи златен кръг – досущ като спасителен пояс. Той ви позволява да се "задържите на повърхността" във всяка среда и във всяко обкръжение: у дома, на работа и т.н..

Това е вашата подкрепа и ежедневна сила, която разчиства пътя ви и проправя пътя... Но един ден в живота ви се появява някой, който се приближава твърде близо до вас.

Той носи нещо остро зад раменете си (копие, игла, каквото и да е) и коварно го насочва към спасителния ви пояс, за да го пробие и да изпусне целия въздух от него.

След това забелязвате, че започвате да потъвате.

Не позволявайте това да ви се случи. Имате пълното право да го спрете, да се защитите, да поставите граници, да определите какво можете и какво не можете да правите.

Не позволявайте да ви наранят.

3. Обещавам си да говоря уверено

Първо, трябва да запазите спокойствие по всяко време и във всички ситуации. Само така ще можете да говорите уверено.

Представете си дворец, бяла зала с отворени прозорци, които пропускат светлина и въздух в помещението. Влезте там и поемете дълбоко въздух. Нищо, което другите казват или правят, не бива да ви кара да забравяте кои сте и за какво се борите.

След като се почувствате напълно спокойни, започнете да говорите. Да бъдеш уверен и дори настъпателен означава да можеш да говориш спокойно и същевременно твърдо, давайки ясно да се разбере какво позволяваш и какво не позволяваш спрямо себе си.

Говорете без страх, защитете себе си.

4. Обещавам си да махна от живота си всеки, който се отнася зле с мен.

Всеки, който се отнася зле с вас, не заслужава вашето време и загриженост. Има хора, които са истински експерти, "професионалисти" в това да създават проблеми на всички. Те се опитват да заразят всички с лошото си настроение и се отнасят с презрение към тези, които най-малко го заслужават.

Много често тези, които ни потискат, принадлежат към най-близкото ни обкръжение: колеги, роднини или дори партньора ни в живота.

Но тук е важно да не забравяме едно важно правило: този, който се отнася лошо с вас, не ви уважава, не ви съчувства, не споделя емоциите ви. А да живеете ден за ден в такова напрежение е невъзможно, това е твърде разрушително и пагубно за вашата личност.

Необходимо е да се замислим и да вземем съответното решение: ясно да кажем на този човек, че не можем да допуснем подобно отношение към себе си и да го оставим да продължава да ни кара да страдаме. Нека знае, че ако това продължава, ще трябва да се дистанцираме от него и да запазим тази дистанция за наше добро.

В края на краищата вашето емоционално благополучие е на първо място в този случай.

5. Обещавам си да излекувам раните си и да стана още по-силен/силна

Хората, които ни причиняват най-много страдания в такива ситуации, са най-близките ни: партньорът ни, брат ни, родителите ни... И понякога не е достатъчно само да установим дистанция. Разочарованието и обидата остават и тази рана в душата трябва да бъде излекувана.

Дайте си време. Имате нужда от време за себе си, за да се почувствате по-добре, намерете нещо, което обичате да правите: разхождайте се, пишете, рисувайте, пътувайте, прекарвайте време с приятели.

Можете да намерите утеха в много неща. Но най-добрият начин да излекувате раните си е да се обградите с хора, които наистина ни обичат и които заслужават нашата любов.  И както има хора, които могат да внесат тъга и скръб в живота ни, така има и такива, които ще ни позволят да започнем наново. Просто ги намерете.

Източник: cluber.com.ua