След края на сплотяващия коледен и новогодишен период за семействата, идват януари и февруари - времето на изневерите и разводите, пише вестник Mirror,  позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Проучването

Допитването сред потребители на сайта за извънбрачни запознанства Illicit Encounters отчита повишение с 37 процента на регистрациите само през първия месец от годината.

Анализаторите отбелязват, че в този период 50 000 души ще започнат афери, а до края на месец януари броят на кръшкачите ще се е увеличил до 120 000.

Изневерите често водят до раздели и разтрогване на бракове.

Денят на развода е 9 януари

Статистиката сочи, че като цяло през януари и февруари се подават с 24 процента повече молби за разтрогване на брака. А 9 януари е особено взривоопасен и е сочен като дата с най-много подадени молби за развод.

Причините: празниците са отминали, но са създали условия за разнообразни контакти и са повишили желанието за по-голяма свобода във връзките. 52% сочат тази причина като водеща за изневярата в началото на годината.

На второ място сред причините е: желание да се изпробва нещо ново (26%).

Предишно проучване , публикувано в сп. Journal of Sex Research подреди по подобен начин причините за изневяра. Като основният мотив, обвит в различни обяснения, е чувството за независимост и желанието на партньорите да бъдат свободни. Това е бил водещият аргумент за възрастта около 20 години.

Ето и останалите.

- 73% изневеряват, тласкани от желание да разберат дали друг човек ще им даде това, което им липсва в настоящата връзка.

- 20% били водени от желанието за независимост.

- 20 % били тласнати към изневяра под влияние от алкохол и желание да изпитат по-силни емоции.