Никой не обича да го лъжат. Когато разберем, че ни лъжат, се чувстваме предадени, обидени и наранени. Но истината е, че лъжем самите себе си всеки ден, поставяйки пред себе си ограничения, пречейки си да живеем живота, който заслужаваме. 

Ето някои от най-разпространените лъжи, които много от нас си казват. 

1. Жертва съм на своето минало

Не сте жертва на миналото си – жертва сте на настоящето си заради миналото си. Разбира се, действията, които сте извършили по-рано, ви правят това, което сте днес. Но натрапчивите модели от миналото и денонощният анализ на онова, което си отишло, могат да доведат до повече грешки. Не позволявайте на миналото да обсеби живота ви.

2. Твърде стар/а съм за това

Никога не сте твърде стари за нищо. 

Нелсън Мандела става президент на 76 години. 

Леонардо да Винчи навършва 51 в годината, в която рисува Мона Лиза. 

Полковник Сандърс отваря първото KFC на 61.

Винаги има хора, които постигат значителни успехи, когато привидно нямат никакъв шанс. Докато продължавате да се съмнявате в себе си и да си мислите, че времето ви вече е отминало, губите самоувереност и възможност да реализирате потенциала си. 

Запомнете: никога не сте твърде стари или твърде млади да последвате призванието си. 

3. Парите не ме обичат

Не се обричайте на провал от самото начало. Да, парите не трябва да бъдат основната ви цел. Въпреки това не е опция да ги изоставите напълно. Вие заслужавате всичко, от което имате нужда. 

4. Когато имам... , тогава ще бъда щастлив/а

Щастието не идва, когато постигнете целта си. Чувството за радост и удовлетворение може да е временно и нетрайно. Опитайте да бъдете щастливи, без да си поставяте излишни ултиматуми. 

5. Мога да направя това по-късно

Това е може би най-популярната лъжа, която си казваме. Проблемът е, че никога не знаем с колко време всъщност разполагаме. Може един ден да се събудите и да откриете, че повече нямате време за нещата, което винаги сте искали да направите. Никой не знае какво крие бъдещето. 

6. Аз съм неудачник, защото опитите ми се провалиха

Оставете очакванията си за това какво трябва да представлява животът и започнете да се фокусирате върху това, което имате в момента. Трябва да имате предвид, че само защото нещо не се развива така, както го искате, не значи, че не сте постигнали нищо. Никога не се предавайте. 

Успехът се състои от серия от малки всекидневни стъпки – вашите действия и решения постепенно ще ви водят към целите ви. 

7. Никой не ме разбира

Това е нещо, което повечето хора в света си мислят, така че не сте сами. Спрете да си мислите, че никой не ви разбира само защото не се съгласяват с вас. 

Да бъдеш различен е окей и понякога когато слушате човек с различно мнение, можете по-добре да разберете себе си. 

8. Аз не съм като тях. Не мога да направя това

Всички сме различни. Всеки от нас има различни умения, способности и характери. Склонни сме да се сравняваме себе си с хората, които изглежда имат успехи, без да знаем какво са им стрували те. Може и те да са започнали от нулата. Променете начина си на мислене с по-позитивен. Кажете си: „След като те могат, мога и аз.“

9. Моите комплекси блокират способностите и усилията ми

В действителност, това, което най-много мразите в себе си и което се опитвате да скриете от другите, ви прави уникални и ви помага да изпъкнете. Погледнете себе си през очите на някой, който ви обича и ще видите кои сте в действителност. 

Вашите комплекси не ви определят.