Ако кажете, че никога не сте самозалъгвали, значи лъжете. Вероятно сте вярвали в някои фалшиви неща за себе си години наред. Това може да е негативна лъжа за самооценката ви или преувеличена представа за себе си. Така или иначе тази лъжа може да ви струва щастието.

Тези лъжи, които си казваме, могат да бъдат малки или огромни. При всички случаи намирането на истината също не винаги е лесно.

За да станем по-добри хора, трябва да се изправим пред погрешните си представи.

И така, ето често срещаните лъжи, които хората си казват и които в крайна сметка им пречат.

1. „Ако можех само ___, щях да бъда щастлив.“

Хайде, попълнете празното място. Какво сте си казали, че трябва да постигнете, за да сте щастливи? Да сте женени? Да си намерите по-добра работа?

Е, каквото и да си казвате, че трябва да направите, то няма да ви задоволи. Лъжа е, че хората сме доволни от нещо. Преминаваме от едно постижение към друго, мислейки, че можем да задоволим това безкрайно желание, но не го прави. Вместо това, може би трябва просто да практикуваме да бъдем щастливи в настоящето.

2. „Не съжалявам за нищо.“

Дори когато сте горди и казвате, че не съжалявате, дълбоко в себе си знаете, че това не е вярно. И да съжаляваш за неща от миналото не е същото като да съжаляваш за живота си сега.

Ето защо тази лъжа е вредна: ако никога не съжалявате за нищо, няма да можете да израснете от грешките си. И от момента, в който не съжалявате, вие си давате разрешение да не ви пука, какво правите или какво казвате.

3. „Нямам време за нищо.“

Едно от най-често срещаните ограничения, които си поставяме, е времето. Никога нямаме време да посетим приятели, никога нямаме време да работим по проекти и изглежда никога нямаме време за почивка.

Въпреки че може да казвате на всички, че нямате време, това също е една от лъжите, които хората си казват често. Ако искате да постигнете нещо, ще намерите време. Мечтите ви не са непостижими, а когато мислите, че са, определено не сте щастливи.

4. „Никога нямам късмет.“

Една от често срещаните лъжи, които хората си казват е, че нямат късмет. Всъщност, нямате нито късмет, нито имате късмет. Например в лотарията победителите се раждат благодарение на статистиката и случайността. Вероятно няма да спечелите, ако играете в лотарията.

Така че да кажеш, че нямаш късмет, когато не спечелиш нещо, е просто глупаво. Да, вие сте уникални, но вие сте също толкова уникални, колкото всеки друг, когато става въпрос за такова нещо, наречено „късмет“. Ако основавате живота си на късмета, който мислите, че имате, животът ще ви разочарова.

5. „Никога не съм имал шанс да живея.“

Вижте, това просто не е вярно. Въпреки че животът ви може да е бил травматичен, не всичко е било лошо. Има някой по пътя ти, който ти даде шанс да бъдеш по-добър, да постигнеш повече и да се излекуваш. Разбира се, няма много такива хора, но съм сигурен, че имате поне един.

Имахте шанс за живот и все още го имате. Казването на тези лъжи само ще увеличи негативността ви. А ако не получите повече шансове, вината може да е ваша.

6. „Не мога да живея без ___.“

Още веднъж запълнете тази празнина вместо мен. Без какво или без кого мислиш, че не можеш? А сега ми кажете, наистина ли мислите, че животът ви ще свърши, ако този човек или нещо изчезне? Не, няма да стане.

Инвестирали ли сте твърде много енергия в другите, до точката на обсебване и зависимост? Ако правите това от години, може да се почувствате, че бихте умрели без тях.

Ето истината: Няма нищо и никой, който някога би могъл да контролира живота ви до такава степен. Можете да преодолеете всичко или всеки със силата на здравословното мислене.

7. „Аз съм това, което съм.“

Въпреки че това може да звучи като увереност, бъдете по-мъдри. Има разлика между самоувереността и ината. Казването „Аз съм това, което съм“ показва, че не желаете да се променяте или подобрявате.

Това означава да кажете „да“ на отлагането, на закъснението и на лошия характер. А това са само част от извиненията за лошо поведение. Както можете да видите, лъжите, които хората си казват, понякога могат да се маскират като личностна черта.

Източник: cluber.com.ua; автор: Марина Карасева; превод: Йосиф Йоргов