Връзката с нарцисист може да бъде много трудна и изтощителна. Такива хора често лъжат, за да запазят контрола си над вас и да ви накарат да останете. Разбирането на тези лъжи е важно, за да можете да разберете какво се случва в действителност.

Това са лъжите на мъжете, които ви хвърлят прах в очите и ви принуждават да останете в лоша връзка:

1. „Ще се променя заради теб."

Нарцисистите често обещават да променят поведението си, за да ви задържат на въдицата. Те могат да казват неща като: "Ще бъда по-добър човек" или "Ще работя върху себе си", но промяната рядко се случва в действителност. Това е тактика за поддържане на надеждата за по-добро бъдеще, което никога не идва.

2. „Ти си единственият човек, който ме разбира."

Тази лъжа играе на вашите емоции, като ви кара да се чувствате специални и необходими. Но в действителност нарцисистите използват тази реплика, за да ви накарат да останете. Те искат да повярвате, че никой друг не може да ги обича и подкрепя по начина, по който вие го правите, като ви държат в капана на техните хитрини.

3. „Вината е твоя."

Нарцисистите отказват да поемат отговорност за действията си, като често ви обвиняват за своите грешки или проблеми. Те изопачават реалността, за да ви накарат да се чувствате виновни или засрамени, дори и да не сте направили нищо нередно. Подобен метод разрушава самочувствието ви и помага на нарцисиста да ви държи под контрол.

4. „Не мога да живея без теб."

Когато нарцисистите се страхуват, че ще бъдат изоставени, те са готови да кажат всичко. Те са способни да твърдят, че не могат да оцелеят без вас, или да заплашват, че ще се наранят, ако се опитате да прекратите връзката. Това са тактики на манипулация, които имат за цел да ви накарат да се чувствате виновни и отговорни за тяхното здраве.

5. „Реагираш пренавито."

Когато изразявате болка или разочарование, нарцисистите често виждат в чувствата ви прекалено емоционална и бурна реакция. Те ви карат да поставяте под въпрос емоциите и възприятията си, като ви внушават, че проблемът е във вас. Тази тактика отклонява вниманието от тяхното насилствено поведение и ви кара да се съмнявате в себе си.

6. „Правя това за твое добро".

Нарцисистите могат да оправдаят контролиращото или манипулативното си поведение, като твърдят, че то е във ваш интерес. При това да бъдат много убедителни. Те изопачават ситуациите, за да ви накарат да повярвате, че действат от любов или загриженост, докато всъщност се стремят към власт и контрол над вас.

7. „Никой няма да те обича така, както аз."

Тази лъжа подхранва вашата несигурност, карайки ви да вярвате, че нарцисистът е единственият, който наистина се грижи за вас. Той използва това, за да ви изолира от приятелите и семейството. За нарцисиста вашето семейство и вашите приятели не са негови. Това са потенциални врагове, които биха могли да разкрият истината пред вас и да изобличат него.

8. „Аз съм жертвата тук."

Нарцисистите често играят ролята на жертва, за да отклонят вината и да манипулират съчувствието на другите. Те изопачават събитията, за да изглеждат невинни или наранени, а вас представят като агресор. Тази тактика работи, защото ви принуждава да се защитавате.

9. „Имаш късмет, че си с мен."

Нарцисистите много обичат да ви напомнят, че вие сте истинските късметлии в тази връзка. Няма да срещнете по-подходящ партньор, няма да бъдете толкова обичани, няма да намерите никъде другаде по-голямо разбиране и подкрепа. Лъжа след лъжа! Тази тактика има за цел единствено да запази контрола на нарцисиста над партньора.