Пълнолунието не е свързано с по-натоварени спешните отделения или повече раждания, са установили учени. Убеждението, че съществува подобна връзка, вероятно се дължи на изкривяване в начина, по който дори интелигентни хора мислят, наречено „склонност за потвърждение“.

Ето какво казва Жан-Люк Марго, професор по планетарни астрономия от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и автор на изследването:

„Някои медицински служители приписват привидния хаос на Луната, но десетки проучвания сочат, че подобно убеждение е неоснователно.“

Въпреки че убеждението е забележително често срещано в болниците, проучването, публикувано в научното издание Nursing Research, не открива доказателства за това.

Пълнолунието няма никаква връзка и с автомобилните катастрофи, броят постъпили в болница, изходът от операциите, усложненията при раждане, агресията, нивото на престъпността и т.н. 

Фактът, че интелигентни хора продължават да вярват в подобни неща се дължи поне донякъде на т. нар. 
„склонност за потвърждение“. 

Тя се проявява тогава, когато хората търсят информация, която потвърждава техните възгледи за света и игнорират нещата, които не се вписват. Обикновено човек го прави автоматично, без да забелязва.

Много по-лесно е да видиш доказателствата за любима теория, отколкото да погледнеш на реалността през друга призма. 

Подобен начин на мислене помага на хората да виждат себе си като точни, правилно мислещи, последователни хора които знаят кое какво е. За съжаление подобни убеждения могат да имат опасни последствия. 

Например, смята се, че скорошната епидемия на морбили в САЩ се дължи на нежеланието на много родители да ваксинират децата си.

Според проф. Марго начинът да избегнем склонността към потвърждение е да възприемем по-скромна нагласа в мисленето си, готова да бъде коригирана от доказателствата.

„Заболявания, които могат да се предотвратят с ваксини, убиват хора заради убеждения, които са в разрез с научните факти. 

Желанието да бъдеш въвлечен в разсъждения, основани на доказателства, и да приемеш, че собствените ти убеждения може да са неправилни, ще доведе до по-точна картина за света и като резултат ще доведе до по-информирано взимане на решения.  

Може би е добре да започнем с коригирането на заблудите ни относно луната и да продължим да работим оттам нататък.“

Когато осъзнаете как работи склонността за потвърждение, не я ли виждате навсякъде? 

Източник: PsyBlog