Науката се развива. Това, което медицината ни е учила преди години, не бива да се приема като неоспорима догма. Но понякога вярата ни е прекалено голяма и държим на създадените заблуди. Ето 9 мита, които TLC оборва.

1. Шоколадът и пържените храни предизвикват акне

Някои спекулират, че този мит датира от „бейби бум” поколението, което е имало повече акне от своите родители и същевременно е яло предимно шоколад и пържени храни. Това обаче е погрешно. Акнето се образува, когато мастните жлези под кожата произвеждат твърде много себум. Когато излишният себум запуши порите на кожата, конкретната област става раздразнена, подпухнала и се оцветява в червено – образува се пъпка. Не се знае причината се образуването на излишен себум. Смята се, че виновниците са хормоните. Затова и тийнейджъртите най-често страдат от акне. Други фактори са стресът и наследствеността, но не и шоколадът.

2. Кафето помага при изтрезняване

Ако сте прекалили с алкохола, каквото и да е количество кафе, сода, вода или друго не би помогнало. Само времето лекува. Черният ни дроб може да преработи само една стандартна напитка на час (около 355 мл. бира, 180 мл. вино или 45 мл. твърд алкохол). Заблудата с кафето може би се основава на ободряващия ефект на кофеина, който обаче не влияе върху количеството на алкохола в кръвта.

3. Студеното време води до настинка

Далеч не е така. Вирусите (повече от 200 различни вида) причиняват настинката, а не студеното време. Това става чрез заразяване с вируси от болен човек по въздушно-капков път при кашляне или кихане. Друга опасност крие здрависването със заразен човек или предмет, до който болният се е докоснал. Настинките са по-разпространени през студените месеци, защото тогава хората прекарват голяма част от времето си в затворени помещения – благоприятна среда за разпространението на вирусите.

4. Пукането на пръстите причинява артрит

Ставите в пръстите ни съдържат течност, наречена синовиална. Когато пукаме пръстите си, разделяме две костици, което означава, че синовиалната течност трябва да запълни това пространство. Това намалява налягането на флуида и разтворените газове, като азота, които са под формата на малки мехурчета се спукват и чуваме пукащия звук от пръстите. Това обаче е различно от артрита. Въпреки това не е добре да „пукаме” пръстите си, защото може да нараним и отслабим ставите.

5. Твърде многото захар прави децата хиперкативни

Ограничението за захарта при децата е добро решение, но мотивът е погрешен. Последствията от захарта могат да бъдат затлъстяване и други проблеми, но няма научни доказателства, че причинява хиперактивност. Захарта дава „бърза” енергия, но това е различно от хиперактивността.

6. Не поглъщайте дъвка – разгражда се след 7 години

Дъвката става популярна през XIX век. Вероятната причина за този мит е качеството й – несмилаема. Дъвките се състоят от овкусител, подсладител и омекотяващо вещество, което предпазва венците от нараняване. Тялото ни може да разгради тези съставки, но просто не ги разтваря и не извлича хранителни вещества от тях. Затова до 2-3 дни то изхвърля дъвката в почти същата й начална форма.

7. Болният трябва да се храни дори при липса на апетит

Изглежда логично да продължим да се храним нормално по време на болест, дори да нямаме апетит. Науката обаче оспорва това схващане – много заболявания просто трябва да преминат без „хранителна” намеса. По-доброто решение е прием на много течности.

8. Ако сте яли, изчакайте 30 минути преди плуването

Родителите се притесняват, че храната може да причини коремни спазми и детето им да се удави. Шансът обаче е много малък. Тялото отклонява притока на кръв от мускулите към стомашно-чревната система, за да стимулира храносмилането, но това не намалява мускулната функция. Тялото само ни казва дали е способно на физическо натоварване след обилно хапване. Решението е да приемем по-лека храна и тогава да поплуваме.

9. Противогрипната ваксина може да ни зарази с грип

Ваксините съдържат самия вирус, но той или е неактивен, или е мъртъв. Затова вирусът от ваксината не ни заразява, а спомага за създаването на антитела в организма ни, които след време да влязат в контакт с въпросния вирус и да го убият. Противогрипни ваксини се препоръчват и на бременни жени, защото са безопасни. Единствено хората с остри алергии към яйца трябва да ги избягват, тъй като за ваксините се използват вещества от тях. Никоя ваксина не осигурява 100% защита. Но евентуална зараза с грипа не е заради самата ваксина.