Всеки от нас има най-малко един познат или колега, който постоянно иска нещо, а ние, по една или друга причина, се съгласяваме да му помогнем, да го заместим в работата и какво ли още не. Този тип хора са едни от най-големите манипулатори.

За щастие, можем да се отървем от тях изключително лесно. При това без да ги засегнем. Просто е необходимо да използваме тези 9 психологически трика.

Не давайте повод на манипулатора да ви изнудва

Манипулативните правят нещо добро за вас - помагат да си намерите работа или ви подаряват подарък, а след това ви молят за нещо, което не искате да правите. Не давайте мотив на манипулатора. Върнете подаръка и решете проблемите си сами.

Обърнете тактиката му срещу него

Задайте му прости въпроси, за да го объркате: "Наистина ли ти пука за мнението ми? Наистина ли очакваш да направя това?" Или пък го помолете за същото, за което той ви е молил.

Използвайте името му, когато говорите

Това ще е полезно за вас. По този начин се подобрява разбирането. По-добре е да използвате формата на името, което манипулаторът харесва най-много.

Гледайте го в очите

Смисълът на този трик е да накарате манипулатора да се разсее. Самият той ще ви гледа настойчиво, затова издръжте ще го накарате да се почувства неприятно.

Не му позволявайте да обобщава

Стандартна стратегия на манипулатора е да изважда конкретна ситуация извън контекста и да я използва, за да ви накара да се срамувате. Попитайте за още примери, които са ги накарали да има подобно мнение.

Повтаряйте, докато не разберe

Развалените плочи са досадни. Манипулативните хора мразят да чуват една и съща фраза отново и отново, особено ако е нещо, което не обичат да чуват. Отговаряйте с едни и същи думи и с равен тон.

Дистанцирайте се

Манипулативните хора обичат да нахлуват в личното пространство на другите. Те се приближават твърде много, докосват ръцете ви, потупват ви по гърба. За да спрете този процес, направете няколко крачки назад. Това ще ви помогне да постигнете необходимото разстояние и да спрете контакта.

Анализирайте поведението 

Манипулаторите карат другите да се чувстват виновни. Родителите, които са болни, започват да се оплакват от здравето си, за да накарат децата си да хукнат към тях и да забравят за собственото си семейство. Опитайте се прецените дали в този момент действате егоистично или не.

Разсейте се и се опуснете 

Представете си, че между вас и манипулатора има аквариум с дебели стени. Звукът не може да мине през тях. Можете само да видите как устните на този човек се движат, но нямате представа за какво говори.