Домашни любимци, верни спътници, приятели и понякога идоли на хиляди - ето 8 животни, които са били дълбоко обичани и обезсмъртени от древните владетели, пише Mental Floss.

Буцефал - конят на Александър Велики

Неразделен спътник на владетеля по време на многобройните му походи, името на Буцефал в превод означава бича глава. По всяка вероятност това му име идва от белега, който имал по рождение на муцуната или от клеймото, което се поставяло на конете от тази елитна порода. Според легендата произхожда от конете на цар Диомед. Хранели Буцефал с месото на осъдените на смърт. Александър Велики кръстил град Александрия Буцефалия в днешниата пакистанската провинция Пунджаба на името на любимия си кон. Градът се намира край река Хидасп, където станала решителната битка с индийския цар Пор, където конят се удавил. Александър го погребва тържествено и издига на гроба му паметник.

Гарванът на Аменемхет III

Фараонът е един от най-значителните и успешни управници на Древен Египет, довел Средното царство до нов период на възход. Неговото царуване се счита за златен век в историята на Средното царство на Египет. Според древните историци, той имал опитомен гарван, който можел да доставя съобщения и да се ориентира отлично. За птицата била построена специална гробница.

Котката на принц Тутмос

Котките били почитани особено в древен Египет и доказателство за това идва от гробницата на принц Тутмос, открита през 1892 г. Вътре имало малък и изющен саркофаг с рисунка на котка. Надписите подсказвали, че Тутмос наредил създаването на саркофага в чест на починалата котка и явно после той е сложен в собствената му гробни;а.

Газелата на принцеса Иитемхеб

Дъщеря на могъщ фараон от Тива, принцесата била погребана заедно със своята газела. Животното било мумифицирано и облечено в елегантни копринени платове, а на сакрофага бил изрисуван неговия лик.