Правим упражнения, стремим се да спим достатъчно, избягваме всеизвестните вредни навици като цигарите, мазните храни и тежките запои. Но има по-малко познати навици, които не спират да ни вредят – малки неща, които правим неволно всеки ден.

Начинът, по който седите в колата, чистите с прахосмукачка или закусвате, може да влоши здравето ви в дългосрочен план. Но много от тези проблеми могат лесно да се преодолеят, ако им отделите внимание.

Insider интервюира няколко експерти в различни здравни области и представя 8 от най-разпространените вредни навици от всекидневието.

Седите неправилно на бюрото

Всеки, който работи на бюро дълго време, познава мъчението от неудобния офис стол. Но дори и на добър стол, лошата стойка може да доведе до неудобство и хронични болки. Оплаквания като синдром на карпалния канал, наранявания на сухожилията и разтягане на мускулите могат да се дължат на неправилна поза на работното място, отбелязва WebMD.

Според д-р Кийт Овърланд, представител на Американската асоциация по хиропрактика, много хора седят на ръба на стола си като на пейка и напрягат врата си, за да се взират в монитора. Това напрежение може да доведе до хронична болка.

Вместо това Овърланд съветва да инвестираме в ергономичен и здрав стол и да усвоим по-добра стойка. Ето как: седнете на стола с крака, стъпили на земята в неутрално, спокойно положение. Използвайте стол с гръбна опора или поставете възглавничка зад гърба си. Стремете се тялото ви да е в неутрално, спокойно положение.

Пропускате хранения

Разбира се, оставяме настрана случаи като религиозния пост, който има дълга културна традиция. Не се препоръчва обаче да се прескачат хранения на случаен принцип.

„В крайна сметка това води до прехранване, което води до висок оксидативен стрес и възпаления“ – обяснява д-р Керълайн Аповиан, директор на Центъра по диетология в Бостънския медицински център. Вместо да пропускате закуската или да губите обяда в работа, е нужно да се храните най-малко три пъти на ден, и в идеалния случай всяко хранене да съдържа плодове и зеленчуци.