Известно е, че някои навици, като пушенето и преяждането, са вредни. Има обаче и други, които са по-малко очевидни, изглеждат безобидни и дори минават за полезни. Нека видим списъка, съставен от Bright Side.

Да потискаш кихавиците

Когато затваряме устата и притискаме носа си, за да не кихнем, вътречерепното налягане се увеличава значително. Притокът на кръв към мозъка се нарушава, кръвоносните съдове и нервната тъкан се компресират. Това може да доведе до главоболие, увреждане на съдовете и дори проблеми със слуха.

Да носиш парфюм

Парфюмите често се правят от синтетични вещества, тъй като те произвеждат по-силни аромати и са по-евтини от естествените масла. Някои от тези вещества могат да причинят замайване, гадене и сънливост. Дразнят очите, гърлото и кожата. По-добре е да замените парфюмите с натурални етерични масла или да ги прилагате само в проветриви помещения.

Да съхряняваш храна в пластмасови съдове

Много пластмасови кутии съдържат вещества като фталат и бисфенол, които помагат да се запази гъвкавостта им. Ако храната стои дълго време в пластмасови кутии, тези вещества могат да проникнат в нея. Поглъщането им може да засегне ендокринната система.