Коледните и новогодишните празниците са едни от малкото чествания, които успяват да обединяват целия свят в общ дух на вълшебно настроение. И ако датите в календара за Коледа и Нова година са едни и същи навсякъде по земното кълбо, то съвсем не е така по отношение на обичаите, свързани с празнуването в различните кътчета по света. Търсачката за хотели trivago.bg провери къде се честват най-интересните и странни традиции по света и ви кани на изненадващо пътуване наситено с много празнично настроение.

Испания - 12 гроздови зърна за Нова година

В Испания Нова година се посреща с пълна уста и мълчаливо. Според традицията, превърнала се в суеверие, точно в 12 часа на Нова година всеки трябва да изяде точно 12 гроздови зърна за късмет. Гроздовите зърна отговарят на месеците от новата година и нито едно от тях не бива да бъде пропуснато, тъй като това вещае лош късмет през месеца, на който отговаря.

Аржентина - Розово бельо

Ако решите да посетите Аржентина за Коледните и новогодишните празници, ще бъдете изненадани от розовото бельо окичено по витрините на почти всички магазини. Според традицията, всички неомъжени жени трябва да получат за подарък розово бельо в навечерието на Нова година. Розовият цвят символизира чистата и романтична любов, и според поверието бельото в такъв цвят носи на притежателката си късмет в намирането на идеалния мъж. В днешно време, традицията за носене на розово бельо се възприема от всички жени, независимо от години и брачен статут. Твърди се, че цветът на бельото е избран в розово, тъй като е комбинация от червено (цветът на дявола) и бяло (цветът на Господ).

Мексико - „Las Posadas”

„Las Posadas“ са популярни коледни фестивали провеждани от 16-ти до 24-ти декември в Мексико, Гватемала и Ел Салвадор. Празненствата честват пътуването на Дева Мария и Йосиф от Назарет до Витлеем и тяхното пренощуване по пътя в очакване на раждането на Исус. През всеки от 9-те дена на фестивалите, хората посещават своите съседи от къща на къща наподобявайки пътуването на Йосиф и Мария. По време на посещенията, се счупва традиционната коледна пинята със 7 върха символизиращи седемте смъртни грехове. Пинятата трябва да бъде счупена с пръчка, представяща мощта на Бог и с превръзка на очите, символизираща вярата. Бонбоните и сладките падащи от строшената пинята символизират подаръците и възнагражденията към хората, преборили греха.